Проучване установи, че две нощи на недоспиване могат да ни

...
Проучване установи, че две нощи на недоспиване могат да ни
Коментари Харесай

Само две нощи на лош сън могат да ви състарят с 4 години

Проучване откри, че две нощи на недоспиване могат да ни накарат да се почувстваме с няколко години по-стари.

Психолози от Швеция откриха, че участниците в опита се усещат с повече от 4 години по-възрастни, когато сънят им е стеснен до 4 часа в продължение на две нощи поред. Някои от тях настояват, че сънливостта им ги кара да се усещат десетилетия по-стари, пише The Guardian.

Обратният резултат се следи, когато хората спят 9 часа, макар че резултатът е по-скромен. Участниците споделиха, че се усещат приблизително с 3 месеца по-млади от действителната си възраст.

„ Сънят има голямо въздействие върху това по какъв начин се усещаме по отношение на възрастта си и не става въпрос единствено за дълготрайни модели на сън. Дори и да не спите задоволително единствено за две нощи, това има действително въздействие върху това по какъв начин се чувствате, “ споделя Леони Балтер, психоневроимунолог в Каролинския институт в Стокхолм.

Освен че се усещат слаби, положението може да насърчи хората да се хранят нездравословно, да понижат упражненията и може да направи хората по-малко общителни и отворени към нови прекарвания.

Бяха извършени общо две изследвания. Първото набра 429 доброволци на възраст от 18 до 20 години, с цел да кажат на какъв брой години се усещат и какъв брой нощи са спали неприятно през последния месец. Тяхната унесеност също беше оценена благодарение на канара, постоянно употребена в психическите проучвания.
Експериментът сподели, че за всеки ден неприятен сън доброволците „ губят “ три месеца. Хората, чийто сън е по-здрав, се усещат съвсем 6 години по-млади от действителната си възраст.
Във второто изследване са взели участие 186 доброволци на възраст от 18 до 46 години. Те споделиха по какъв начин са се почувствали след две нощи тежък сън, когато са останали в леглото 9 часа. Това е последвано от две нощи, когато доброволците спят по 4 часа дневно.

И по този начин, след нощи с 4 часа сън, хората споделят, че се усещат приблизително с 4,44 години по-възрастни, в сравнение с когато са спали задоволително. Усещането за стареене се свързва с чувство за унесеност.
„ Ако желаете да се чувствате млади, най-важното нещо е да отбраните съня си “, заключи Балтер.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР