Проучване разкри, че родителите и като цяло възрастните няма нужда

...
Проучване разкри, че родителите и като цяло възрастните няма нужда
Коментари Харесай

Как децата формират предразсъдъците си

Проучване разкри, че родителите и като цяло възрастните няма потребност да споделят на глас дискриминационните си мнения за да не ги чуят хлапетата, написа сп. Psychological Science.

Тестът на учените демонстрира че децата в предучилищна възраст постоянно учат обществени предубеждения точно от това, което родителите НЕ им споделят. Невербалната връзка в действителност приказва доста мощно на дребните за отношението на възпитателите им към останалите хора.

Авторите на изследването разказват този въздържан трансфер на обществени предубеждения от родител към дете като „ инфектиран “. Децата виждат родителските подли отрицателни сигнали и образуват заключения, учредени на тях.

Как е протекло проучването

Изследователите посочили видео на група деца в предучилищна възраст – момчета и девойки – описващо дами от една и съща раса в разнообразни обществени връзки. В единият случай жена давала положителни сигнали – усмихвала се, тонът на гласа ѝ бил мек — на друга жена. В другият – противоположното, жена давала отрицателни сигнали и говорела с мразовит звук на друга жена.

След това на децата били заложени серия от въпроси за да се обясни коя жена-реципиент те повече харесали: 67% от децата харесали реципиента на позитивните сигнали.

На другата група деца са им показвани същите видеа и по-късно са им показани двама души, всеки разказан като „ най-хубавият другар “ на всяка от жените-реципиенти във видеата – облечен с същия цвят тишърт като съответната жена. Питани са кой „ другар “ харесват повече.

Какво демонстрират резултатите

Децата несъмнено фаворизирали приятеля на дамата, която получавала позитивните сигнали във видеото, тъй като са „ прекопирали “ обществените предубеждения от истинската интеракция и по-късно ги „ трансферирали “ върху други от същата обществена група.

Съотнесена към същински житейски обстановки, тази наклонност може да бъде толкоз мощна, че да образува расизъм или каквито и да било други форми на предубеждения.

Изследователите акцентират, че родителите и възрастните като цяло би трябвало да си дадат сметка за ролята, която играят, в оформянето на детските предубеждения.

Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР