Проучване, проведено от Държавната агенция за закрила на детето съвместно

...
Проучване, проведено от Държавната агенция за закрила на детето съвместно
Коментари Харесай

Над 70 процента от децата прекарват всеки ден от един до три часа в интернет

Проучване, извършено от Държавната организация за протекция на детето взаимно с Регионално ръководство на образованието - Пловдив и Българска академия за сигурност сред близо 1000 възпитаници от 6, 7 и 8 клас в гр. Пловдив, демонстрира, че желаната обществена мрежа от децата е Тик ток, следванa от Инстаграм и Снапчат. Над 61 % от интервюираните деца споделят, че ги употребяват повече от 5 пъти дневно. Освен времето в тях, 70,8 % от учениците са в онлайн пространството от един до три часа всеки ден. 31 % отделят от деня си от 2 до 4 часа, с цел да са в мрежата.

Над 83 % от децата знаят по какъв начин и сами задават настройките за дискретност. Въпреки това 23 % от тях са получавали покана за персонална среща от непознати в интернет. На 20 % са предлагани дарове от изцяло непознати. Близо 46 % играят онлайн игри с непознати. Над 11 % признават, че са се чувствали жертва на онлайн тормоз.

Анализът на Българска академия за сигурност на изследванията, които бяха осъществени взаимно с ДАЗД в последните три години с над 5000 възпитаници в градовете София, Варна и Пловдив, демонстрира позитивна наклонност в покачването на доверието на децата за шерване с техните родители за прекарванията им в онлайн пространството.

" Желанието на децата да споделят прекарванията, терзанията си и всичко, което ги вълнува, с възрастните е извънредно значимо, с цел да можем да ги защитим и предпазим, както в онлайн пространството, по този начин и в действителния живот. Вече от напълно ранна възраст децата имат не малко знания за интернет, постоянно повече от възрастните. Дигиталната и медийна просветеност е нужда освен за децата, а и за всички, които сме загрижени за тях, тъй че дружно да се оправяме с провокациите в мрежата ", разяснява доктор Теодора Иванова, ръководител на ДАЗД.

По данни на Българска академия за сигурност в съпоставяне на резултатите от 2022 година и 2023 година се следи понижаване на случаите, в които децата са били в чат с нецензурна тирада, както и на тези, в които са били жертви на шейминг (обиди за метода, по който някой изглежда). Положителна е наклонността, че понижава и броят на децата, които са попадали на фотоси и видеа с неуместно за тяхната възраст наличие. През 2022 година 41 % от децата са дали отговор, че не са попадали в никоя от посочените ситуации; през миналата 2023 година процентът нараства до 48.

През 2023 година Държавната организация за протекция на детето започва чат приложение към Националната телефонна линия за деца 116 111, с цел да може децата да имат още един вид, който е и непосредствен до метода им на връзка, с цел да потърсят съвет, поддръжка или да оповестят за дете в риск. Отчитайки времето, което подрастващите отделят за интернет, в Националната стратегия за предварителна защита на насилието и злоупотребата с деца (2023 - 2026), направена под управлението на ДАЗД, една от главните оперативни цели е точно гарантиране правото на протекция на децата от принуждение посредством осведомителните и информационните технологии. Част от дейностите включват насърчаване на дигитално-медийна просветеност на учениците в часовете и извънкласните действия. В осъществяването на дейностите е заложена и работа с родителите, околните на децата и експертите, които работят с тях, тъй че самите те да имат познанията и нужната информация за онлайн пространството и най-много кибертормоза, с цел да защитят децата от рисковете в интернет.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР