Проучване, използващо данни от сондата на НАСА Касини“, откри доказателства

...
Проучване, използващо данни от сондата на НАСА Касини“, откри доказателства
Коментари Харесай

Според NASA на един от спътниците на Сатурн има наличие на ключов за живота компонент

Проучване, употребяващо данни от сондата на НАСА „ Касини “, откри доказателства за основна съставна част за живот и мощен източник на химическа сила за зареждането му на Енцелад – една от ледените луни на Сатурн, заяви Агенция Франс Прес.

Изследването, оповестено в „ Нейчър астронъми “, откри удостоверение за съществуването на водороден цианид - молекула, която е основна за произхода на живота.

Изследователите откриха и доказателства, че океанът, който се крие под ледената външна обвивка и зарежда водния шлейф на спътника, има мощен източник на химическа сила. Неидентифицираният до момента източник на сила е под формата на няколко органични съединения, някои от които на Земята служат като " гориво " за организмите.  

Откритията демонстрират, че на тази дребна луна може да има доста повече химическа сила, в сравнение с се смяташе до момента. Според НАСА колкото повече сила е налична, толкоз по-вероятно е животът да се популяризира и да се поддържа.

Невидимата с невъоръжено око дребна луна Енцелад съставлява бяла топка с диаметър единствено 250 км, като че ли изпъстрена с белези, която е в орбита към Сатурн, шестата най-отдалечена от Слънцето планета.

Сондата „ Касини “, която прелетя над Енцелад няколко пъти по време на задачата си до Сатурн и неговите пръстени сред 2004 година и 2017 година, откри съществуването на голям океан от солена вода, прикрит под пълен пласт лед. И откри гейзери от водни пари, бликащи от пукнатини в тази ледена повърхнина и създаващи воден шлейф.

Преминавайки през този шлейф, „ Касини “ откри сол, органични детайли, метан и въглероден диоксид. Анализът на данните, записани от сондата, продължи много след края на задачата й. Така предишното лято бе обявявано съществуването на фосфор, различен основен детайл за живота.

Този път звездният детайл, разпознат от екип от Харвард, в допълнение към ацетилена, пропилена и етана, е циановодородът.

„ Това е главен конструктивен детайл за образуването на по-сложни молекули, като аминокиселини или захари, които са значими за произхода на живота “, изясни американският биофизик Джона Питър, докторант в Харвард и теоретичен началник на изследването.

Тази молекула „ е най-важното изобретение в новото проучване “, разяснява Атина Кустенис, астрофизик и планетолог, която не е взела участие в проучването. „ Водородният цианид е в основата на доста по-сложна органична химия, когато вземем поради изискванията на обитаемост “, добави тя.

Въпросната „ обитаемост “ обаче е прекомерно надалеч от тази, на която човек може да се надява - температурата на повърхността на Енцелад се колебае приблизително към -200 градуса по Целзий.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР