Проучва се нагласата на родителите за тестване на учениците с

...
Проучва се нагласата на родителите за тестване на учениците с
Коментари Харесай

Проучват нагласата на родителите за антигенни тестове при учениците

Проучва се настройката на родителите за тестване на учениците с антигенни проби. Целта е да се реализира по-голяма сигурност при връщането на децата в учебно заведение. Това съобщи министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на Националния действен щаб. 

Очаква се от Министерството на образованието на науката да кажат дали има такава настройка измежду родителите, защото антигенното тестване е инвазивно. Кумулативно до момента са направени 22 251 теста измежду учителите, от които 22 206 са негативни, уточни министър Ангелов.

Сред непедагогическия личен състав са тествани 6 291 души, от които 16 са били позитивни. Към момента 1400 учители са имунизирани, сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Той допусна, че е допустимо още този месец да стартира имунизация и на хора от трета фаза на проекта за имунизиране.  

" Няма да се промени графикът за по-ранно връщане на учениците в дребните обитаеми места, в които учебните заведения се посещават от дребен брой възпитаници. Има лекарства, персонални защитни средства, ще получим задоволително количество ваксини. Проблемът е в тези съвсем 50 на 100 от българските жители, които не знаят дали ще се имунизират или се двоумят ", каза още министър Ангелов.  

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев изясни, че все още в страната са доставени 94 920 дози ваксина от двата типа - на Pfizer/BioNTech и Moderna. 

" Общо са приложени 50 124 дози като с две дози са обхванати 16 433 лица. В допълнение към тях сега в страната има 33 хиляди дози ваксина, която не е употребена, за какво 21 150 от тях дойдоха в понеделник и стартира дистрибуцията по страната. По този метод постоянно в РЗИ и в осведомителните пунктове ще има количество сред 3 и 5 хиляди дози, с които се работи сега и в никакъв случай няма да има цялостно равнение сред доставени дози и направени дози. Поради късия период на използване на имунизациите, които сега разполагаме, общо взето един път разпределени в границите на седмица те се употребяват, тъй като това е интервалът, в който те могат да стоят в елементарен ледник ", изясни Кунчев. 

Той уточни, че по втора фаза до през вчерашния ден са обхванати над 1400 учители и добави, че не престават дейна работа. " Пристигането на новата доставка още този месец е евентуално да стартираме и трета фаза ", добави Кунчев. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР