Процесорите Core Ultra от семейството Meteor Lake ще бъдат първите

...
Процесорите Core Ultra от семейството Meteor Lake ще бъдат първите
Коментари Харесай

Intel разказа, как е направил вградената графика в процесорите Meteor Lake толкова бърза

Процесорите Core Ultra от фамилията Meteor Lake ще бъдат първите всеобщи потребителски чипове на Intel, които употребяват чиплетна конструкция. Пускането им ще стане през декември. За да провокира интерес към новите процесори, Intel реши да опише по-подробно за характерностите на тяхната вградена графична подсистема в ново видео.

Том Петерсън (Tom Petersen), водещ инженер в графичния отдел, даде детайлности за това по какъв начин компанията е съумяла да удвои графичната продуктивност на ват употребявана електрическа енергия от страна на Meteor Lake. Вярно, той направи съпоставяне с интегрираната графика на чиповете Alder Lake (Core 12-то поколение), а не с Raptor Lake (Core 13-то поколение). Но графичните подсистеми на мобилните Core чипове от 12-то и 13-то потомство кардинално не се разграничават — и двете употребяват архитектурата Xe-LP.

Според Петерсън, Intel е постигнал триумф с графиката на Meteor Lake с помощта на усъвършенствания, свързани с три основни аспекта: тактова периодичност, оптимизация на архитектурата и просто посредством потребление на по-голям iGPU блок.

В началото на видеото Петерсън изяснява, че дезагрегираната архитектура на Meteor Lake разрешава на Intel да схване доста изобретателен метод към интегрираната графична конструкция на тези чипове. GPU нормално се състои от три елементи: графичен енджин, който обработва 3D-изображенията, екран модул, който е виновен за извеждането на сигнала към екрана, и медия-енджин, който е виновен за кодирането и декодирането на видеото.

Както изяснява Петерсън, iGPU медия-енджинът на Meteor Lake в действителност се намира в SoC чиплета, а не в главния интегриран графичен модул. Това разрешава на процесора да деактивира iGPU модула, съдържащ графичните и екран енджини, даже в случай че интегрираната графика на процесора се употребява за възпроизвеждане на видео. Тази функционалност доста ще понижи потреблението и ще усили живота на батерията на основаните на Meteor Lake ноутбуци в режим на гледане на видео.

Отделен iGPU чиплет, употребяващ графичната архитектура Xe-LPG, дава отговор за непосредствената обработка на триизмерните графики, изчислителните функционалности и работата на някои AI-алгоритми. Формално това е същата графична архитектура Xe-HPG, която се употребява и в дискретните видеокарти на Intel, само че ѝ липсват хардуерните матрични XMX енджини. Липсата им понижава продуктивността на AI, само че в същото време Xe-LPG резервира поддръжката на универсалните указания за DP4a шейдърите, тъй че интегрираната графика на процесорите Meteor Lake поддържа XeSS технологията за мащабиране.

Петерсън също по този начин изяснява, че интегрираната графика на Meteor Lake е получила нарастване на продуктивността заради нарасналите работни честоти на графичното ядро, което е станало допустимо освен заради общата оптимизация на структурата на интегрираната графика, само че и посредством прехода към нов софтуерен развой. Интегрираният графичен чиплет на процесорите Meteor Lake се създава благодарение на TSMC N5 технологията. Той е усъвършенстван за по-ниски работни напрежения и в същото време по-високи тактови честоти, спрямо Xe-LP графиката на процесорите Alder Lake.

Другите усъвършенствания се дължат на архитектурните промени в Xe-LPG спрямо Xe-LP, както и на обстоятелството, че площта на iGPU Meteor Lake е с 33% по-голяма от тази на iGPU в Alder Lake. В оптималната си настройка, „ вграденият “ в Meteor Lake, наименуван Arc Graphics, ще включва два блока, всеки от които съдържа по четири Xe-LPG ядра. По този метод iGPU ще получи до 128 векторни енджина с 1024 шейдърни блока, 64 текстурни блока и 32 растерни блока. За съпоставяне, същият брой графични процесори могат да бъдат открити и в GPU на GeForce GTX 1650 Ti на NVIDIA или Radeon RX 6500 XT на AMD.

Xe-LPG архитектурата също включва цялостна поддръжка на API DirectX 12 Ultimate, в това число и благоприятни условия за трасировка на лъчи и AI, макар че липсват хардуерните матрични енджини, които бяха открити в Xe-HPG архитектурата.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР