Процесът за утвърждаване на номинацията на Брет Кавано за Върховния

...
Процесът за утвърждаване на номинацията на Брет Кавано за Върховния
Коментари Харесай

Номинацията на Брет Кавано за върховен съдия набира скорост

Процесът за одобряване на номинацията на Брет Кавано за Върховния съд набира скорост. Предстои 4-дневен маратон на диалози и чуване на претендента в Сената на Съединени американски щати.

Процедурата е общоприета, само че като се има поради поляризираната политическа конюнктура Белият дом се приготвя за интензивна борба тази седмица. А и досега не всичко върви безпрепятствено за утвърждения от президента Доналд Тръмп претендент.

Часове преди чуването в Сената редица демократи показаха неодобрение, че към момента не са им предадени 100 000 страници от документите, която би трябвало да прегледат. Досието, което се очакваше е от времето, когато Кавано е чиновник в администрацията на някогашния президент Джордж Буш.

Миналата седмица беше изпратено мнение до правосъдната комисия на Сената, в което се споделя, че Белият дом и департамента по правораздаването са прегледали преписките и са решили, че някои документи са “защитени от конституционна привилегия ”.

Според писмото множеството от тези документи се отнасят до съответни диалози, в които има ”съвети по отношение на подбора и назначението на правосъдни претенденти ", чиято дискретност е от решаващо значение за способността на всеки президент да извършва тази съществена функционалност на своята позиция.

Задържането на документите обаче разгневи някои депутати от Демократическата партия, които приканиха за отсрочване на чуването на Кавано след изборите през ноември.

Белият дом обаче реши макар натиска, да не разсекретява документите. Кавано е бил в екипа на Буш в продължение на 6 години и е имал достъп до доста от досиетата, стигнали до Овалния кабинет. На комисията към този момент бяха предадени хиляди страници секретни документи. По време на чуването се чака Кавано да получи питания както от естеството на неговата работа преди години, по този начин и по тематики, свързани с абортите, финансовата промяна, регулаторния контрол и режима за владеене на оръжие. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР