Процесът по ваксинация срещу Covid-19 е започнал според предварителните очаквания.

...
Процесът по ваксинация срещу Covid-19 е започнал според предварителните очаквания.
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Поставихме началото на края на тази пандемия


Процесът по имунизация против Covid-19 е почнал съгласно предварителните упования. Заради празничния интервал някои от лечебните заведения са предпочели по-голямата част от имунизациите да се случи, когато повече медици са на работа. Това изясни пред БНР основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, съгласно който сме сложили „ началото на края на тази пандемия “.

Наличието на подозрения и клюки въздейства върху настройките на искащите да се имунизират, счита Кунчев. Той напомни, че обособените колета от имунизациите са съпроводени от късата характерност на продукта и листовката за пациента.

Първите количества са по-скоро алегорично начало. В началото на новата година ще приказваме към този момент не за 5 хиляди, а за 50-60 хиляди дози, посочи доцент Кунчев в предаването „ Преди всички “. Може би първоначално не всички, които желаят, ще могат незабавно да доближат до имунизацията, само че до месец-два това ще се случи, увери основният държавен здравен контрольор.

Най-мотивирани са работещите в Covid отделенията, тъй като виждат какъв брой подъл и рисков е този вирус, добави той.

Според Ангел Кунчев основно е доверието измежду обществото, а резултатът от една такава акция демонстрира какъв брой е зряло едно общество и какъв брой има вяра на специалистите си.

С тръгването на действителните количества през януари и включването на другите ваксини ще разполагаме с количества, които ще ни разрешат да разгърнем акцията освен в тази първа фаза – за здравните чиновници, а и във всички типове домове за възрастни хора. Те са над 400, разпръснати са в цялата страна, ще би трябвало да работят мобилните екипи, изясни Ангел Кунчев.

Създадена е стройна организация за следене както на нежеланите реакции, по този начин и на успеваемостта на продукта.

Страната ни си има система за съобщаване на нежеланите реакции – всеки може да заяви за такава реакция. До момента от близо 700 ваксинирани през вчерашния ден лица няма такива, означи доцент Кунчев. По думите му приказваме за предстоящи реакции, разказани в листовката и знаем, че е допустимо да се проявят, въпреки и рядко.

Запитан за наклонността на понижаване на броя новорегистрирани случаи на инфектирани с ковид, Ангел Кунчев посочи, че по модела и на предходни грипни епидемии по време на дългите коледно-новогодишни празници се отсрочва визитата при доктор, по тази причина „ формалната статистика съвсем се срутва “. Пълна картина какво се случва ще имаме при приключването на една цялостна работна седмица след 4 януари. Ако наклонността към понижаване се удостовери, ще има опция да се обмисля и разхлабване на ограниченията.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР