Процесът по най-голямото дело за финансова измама във Виетнам започна

...
Процесът по най-голямото дело за финансова измама във Виетнам започна
Коментари Харесай

Във Виетнам започна дело за източване на 12 млрд. долара

Процесът по най-голямото дело за финансова машинация във Виетнам стартира във вторник, като близо 90 обвинени са упрекнати, че са взели участие в машинация за 12 милиарда $, за която някои от тях могат да бъдат наказани на гибел, предава Ройтерс.

Процесът, който се чака да продължи до края на април в Народния съд на град Хо Ши Мин, е част от доста по-широка акция против корупцията в страната, която водачът на ръководещата комунистическа партия Нгуен Фу Тронг даде обещание, само че която към момента не е дала осезаеми резултати.

Борбата с корупцията докара през последните месеци до голям брой арести и оставки на висши фигури, в това число някогашния президент на страната предходната година, само че процесът против президента на " Ван Тин Фат Холдинг Груп " е невиждан по своя мащаб, като се чака хиляди да бъдат призовани като очевидци и към двеста юристи да вземат участие в съдопроизводството, съгласно държавните медии.

Имотният магнат Тронг Май Лан и нейните съучастници са упрекнати в източване на 304 трилиона донга (12,46 милиарда долара) от най-голямата банка в страната по активи, Saigon Joint Stock Commercial Bank (SCB), която Лан дейно управлява посредством десетки подставени лица, съгласно проверяващите.

Адвокат на Лан отхвърли коментар.

Ако се потвърди, това може да е една от най-големите финансови измами в Азия. Корупционният скандал в Малайзия беше единствено за единствено към 4,5 милиарда $.

От началото на 2018 година до октомври 2022 година, когато SCB беше избавена от страната след риск от банкрут, Лан е присвоила огромни суми, като уреди противозаконни заеми на фиктивни компании, съгласно обществени проверяващи.

Други 1,2 милиарда $ са били изгубени от притежателите на облигации, издадени от " Ван Тин Фат ", компанията за недвижими парцели на Лан, съгласно проверяващите.

Лан от години е централна фигура във финансите на Виетнам и провежда сливането на SCB с други две банки през 2011 година, за ги избави от банкрут в проект, съгласуван с централната банка.

Тя има няколко парцела в най-богатия квартал на град Хо Ши Мин и има голям брой активи в чужбина, съгласно проверяващи и обществена информация.

Водещите интернационалните инспектори, в това число Ernst & Young и KPMG, не показват никакво безпокойствие по отношение на банката в своите одити, демонстрират обществени документи. Те не дадоха отговор на претенции за коментар.

В допълнение към обвиняванията в заграбване Лан е упрекната и в предоставяне на подкупи и в нарушение на банковите разпореждания. По тези обвинявания тя може да бъде наказана на гибел.

Сред другите обвинени са брачният партньор на Лан, китайски жител, и 15 чиновници на централната банка, в това число старши контрольор, упрекнат във взимане на подкупи на стойност 5,2 милиона $ от Лан.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР