Процентът на обявените средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“

...
Процентът на обявените средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“
Коментари Харесай

Процедури за близо 1,9 млрд. лв. са обявени по ОПИК


Процентът на оповестените средства по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ (ОПИК), по отношение на общия ѝ бюджет, надвишава 75% или близо 1.9 милиарда лв.. Това заяви заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на общественото показване на процедурата „ Подкрепа за пилотни и демонстрационни начинания за дейно потребление на ресурсите “ през днешния ден в София. Това бе последният от серията осведомителни дни по процедурата, откакто през миналата седмица бяха проведени сходни събития в градовете Варна, Велико Търново, Плевен, Стара Загора и Пловдив, където всички заинтригувани можеха да получат повече информация и да зададат своите въпроси.

„ Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е близо 72 млн. лева Очакваме средствата да са задоволителни за финансирането на над 70 планови оферти в трите категории – микро, дребни и междинни предприятия “, заяви зам.-министър Манолев. По думите му нейната съществена цел е повишение на ресурсната успеваемост на предприятията, посредством използване на нови решения. Тоест, да се усилят дребните и междинни предприятия прилагащи ограниченията за ресурсна успеваемост, което да докара и до възстановяване на симбиозата сред тях, на успеваемостта им, понижаване на себестойността на продукцията им и повишение на тяхната конкурентоспособност. „ Процедура с сходна устременост не е имало досега в настоящия, а и в предходния програмен интервал – факт, който изяснява и ползата към осведомителните дни, които организираме “, добави икономическият заместник-министър.

Към днешна дата общия размер на разплатените средства по ОПИК надвишават 588 млн. лева, стана ясно по време на събитието. „ Разчетите демонстрират, че към този момент към 1500 компании са се възползвали от финансирането по програмата, а в случай че запазим това движение до края на програмния интервал се надяваме да обхванем към 3 хиляди предприятия. Затова се надявам и присъстващите през днешния ден тук да бъдат оптимално дейни да получим колкото се може повече планови оферти и по тази процедура “, сподели още Александър Манолев.

Процедурата „ Подкрепа за пилотни и демонстрационни начинания за дейно потребление на ресурсите “ бе оповестена на 23 ноември 2017 година и плановите оферти могат да бъдат подавани до 16:00 часа на 23 април 2018 година. Допустими по процедурата са претенденти, които са микро, дребни и междинни предприятия с най-малко три завършени финансови години преди датата на оповестяване на процедурата (2014, 2015 и 2016 г.), които аплайват за възстановяване на ресурсната успеваемост в икономическа активност, попадаща в бранш C „ Преработваща промишленост” и имат осъществени най-малко 120 000 лева доходи от продажби на продукция от активността, за която са планувани действия.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР