Процедурата за избор на нов главен прокурор ще бъде толкова

...
Процедурата за избор на нов главен прокурор ще бъде толкова
Коментари Харесай

Представляващият ВСС: Политиката няма да надделее при избора на нов главен прокурор

Процедурата за избор на нов основен прокурор ще бъде толкоз транспарантна, колкото е написано в Конституцията и Закона за правосъдната власт. Всички съвещания на Висш съдебен съвет ще бъдат предавани онлайн и ще могат да бъдат следени. На този стадий няма никакви учредения да се твърди, че изборът е превдварително решен. Най-малкото ние не знаем кои ще са претендентите. Със сигурност политиката няма да надделее. Аз имам вяра в независимостта на правосъдната власт и съм сигурен, че при избора на нов основен прокурор тази самостоятелност ще проличи.

Това сподели в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев, който разяснява откриването на процедура за избор на нов основен прокурор. "Аз не разбирам какво значи да има промяна във Висш съдебен съвет. В тази тенденция няма нито една рекомендация от мониторинговите отчети от Европейска комисия. За мен това значи, че нещата са реформирани. Аз залагма на здравия разсъдък и на това, което ние би трябвало да свършим. Не желая да залагма на това, че правосъдният министър ще подаде оставка, в случай че мониторинговият отчет не отпадне. Аз се надявам и имам вяра, че след работата на този Висш съдебен съвет отчетът ще отпадне ", уверен беше Магдалинчев.

"Факт е, че до момента прокурор не е избиран за основен прокурор. Не мога да кажа дали това ще стане в този момент. Може би е пристигнало времето да бъде определен един експерт с дълъг опит в системата, който ще му помогне да постанова закона. За мен основният пркурор би трябвало да познава системата. Той би трябвало да има висок морал и доста високи професионални качества. Не се тормозя, че системата ще одобри жена за основен прокурор. Би било добре да има допустимо най-вече кандидатури за нов основен прокурор. Правосъдният министър се отхвърли да номинира кандидатура за основен прокурор, тъй като не желае да се бърка в самостоятелната правосъдна власт и избора на някой от тримата огромни. За мен обаче няма да има проблем, в случай че той премисли своето решение. В медиите се разясняваше, че Пламен Георгиев ще бъде новият основен прокурор. След всичко което се разгласява за него, той не може да бъде претендент. Същото важи и за Иван Гешев, чиято жена беше забъркана в скандал. Аз не "отстрелвам " тези две имена. Медиите ги "отстреляха ". Това може би имаше поради Иван Гешев, когато сподели, че чака мръсна и кална борба ", приключи Боян Магдалинчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР