Процедурата по продажбата на "Банка Пиреос България", която е собственост

...
Процедурата по продажбата на "Банка Пиреос България", която е собственост
Коментари Харесай

Нови фондови играчи душат около Банка Пиреос България

Процедурата по продажбата на "Банка Пиреос България ", която е благосъстоятелност на гръцката "Пиреос Банк ", навлезе в тъмния откъслек - на надлъгванията. Това, което е известно сега на пазара, е, че продавачът - гръцката "Банка Пиреос ", е одобрил обвързващите предложения, подадени от българската Пощенска банка и от "Българо-американска кредитна банка " (БАКБ), която по информация на в. "БАНКЕРЪ " счита да взе участие в тази договорка дружно с огромния немски капиталов фонд "Шнайдер Брадърс ". Финансисти, които наблюдават процедурата, настояват, че тези две предложения са утвърдени и от Гръцкия фонд за финансова непоклатимост, който преди време оказа забележителна финансова поддръжка на "Банка Пиреос " и подсигурява съществуването й като една от четирите банки в Гърция.

Вместо обаче да продължат процедурата по нейния натурален път и да вървят към привършване на договорката или като подпишат прелиминарен контракт, или като дадат ексклузивитет на един от претендентите, гръцките притежатели на "Банка Пиреос България " не престават да беседват с все нови и нови евентуални купувачи, които досега не са взели участие в процедурата. Това надали може да се назова почтен и кардинален метод към Пощенска банка и към БАКБ. Но в бизнеса, изключително във финансовия, понятия като почтеност имат много необятни и постоянно изкривени рамки. Интересното е, че гръцките притежатели на "Банка Пиреос " България " имат очевидно емфатичен афинитет към капиталовите фондове, които идват и си отиват от процедурата по продажбата, като че ли тя е крайпътен хан. Говори се, че първо интерес към нея е показал американския капиталов фонд "Apollo Global Managment ", който обаче бързо се е отдръпнал. След това в процедурата се включиха група вложители, водени от световния фонд "АDM Capital ". същият този фонд през 2012-а дружно с Европейска банка за възстановяване и развитие закупи 30% от акциите на "Приста Ойл Груп " - холандското сдружение, което е мажоритарен притежател на "Приста Ойл Холдинг ". През 2016-а обаче братята Пламен и Атанас Бобокови, които са създатели и мажоритарни притежатели на групата "Приста Ойл ", оповестиха, че са изкупили назад акциите от "ADM Capital " и от Европейска банка за възстановяване и развитие, а договорката била финансирана със заем за 50 млн. евро от "УниКредит Булбанк ".

Интересът на групата вложители, водени от "АDM Capital ", измежду които е имало и турски капитали, обаче не е отишъл по надалеч от етапа на предварителните предложения. След което и те са се отдръпнали. На тяхно място обаче се е появил различен фонд - "Highgate ". Говори се, че зад него в действителност са ползите на добре познатия у нас съветски вложител Андрей Круглихин, чието име се замеси в покупко-продажби с недобра известност свързани с "Нафтекс ", "Петрол Холдинг " и ликвидацията на "Елраг фонд за земеделска земя ". Силният коз на Highgate обаче е, че тя може да притегли за собствен сътрудник един от огромните американски капиталови фондове - Elliott Management Corporation, на милиардера Пол Слингър. Независимо какъв брой са огромни такива фондове обаче те имат репутацията не на стратегически вложители, а на такива, които преструктурират една институция и по-късно бързат да я продадат.

Залитането на "Банка Пиреос " по най-различни фондове подхранва слуховете, че в действителност в тази договорка гръцкият мениджмънт желае да осребри своя интерес. В последна сметка кой ще е притежателят на "Банка Пиреос България " взема решение продавачът, само че пък надзорните институции у нас е редно да преценяват дали да дадат своето утвърждение за определения покупател от позиция на това, дали той ще подсигурява непоклатимост на "Банка Пиреос България " в дълготраен проект.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР