Прототипът на платформата за цифрова рубла бе създаден още през

...
Прототипът на платформата за цифрова рубла бе създаден още през
Коментари Харесай

Започна тестването на руската цифрова рубла

Прототипът на платформата за цифрова рубла бе основан още през декември 2021 година Решението за непринудено присъединяване в процедурата за тестване на платформата е взето от 12 съветски банки. Към днешна дата три банки от групата на пионерите на цифровия пазар към този момент са свързани към платформата, а две сполучливо приключиха цялостен цикъл на интервенции по цифрови парични преводи сред клиенти на финансови институции. Други банки приготвят ИТ системи за свързване към процеса на тестване.

В формалното изказване на Банката на Русия се отбелязва, че главното преимущество на цифровата рубла ще бъде опцията да се получи потребителски достъп до средства в електронен портфейл посредством мобилно приложение на всяка банка. Банката на Русия е емитент на цифровите рубли и оператор на платформата.

Представители на Банката на Русия означават, че цифровата рубла ще разшири опциите на жителите, бизнеса и страната. Достъпът до цифровата рубла ще бъде осъществен в цялата страна и ще бъде безвъзмезден във всеки район. Търговските структури доста ще понижат разноските, свързани със покупко-продажбите. Тестването ще продължи една година, през която ще бъдат тествани разнообразни сюжети и ще бъдат отстранени грешките в платформата за цифровата рубла.

Първият стадий на тестване ще се организира за усъвършенстване на процеса на издаване на цифрова рубла, отваряне на цифрови портфейли и осъществяване на преводи сред жители. На идващия стадий се възнамерява да се ревизира успеваемостта на заплащането на артикули и услуги в търговски структури, заплащанията за публични услуги, както и процеса на внедряване на смарт контракти и заплащане на налози.

В бъдеще се възнамерява привличане на нерезиденти към платформата за цифрови рубли, потребление на цифрови пари при разплащания с финансови медиатори и цифрови платформи, както и офлайн заплащания в региони без интернет. Въз основа на резултатите от тестването ще бъде създаден и финален проект за въвеждане на цифровата рубла.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР