Прототипът на партизанския герой с шпагина от Паметника на Съветската

...
Прототипът на партизанския герой с шпагина от Паметника на Съветската
Коментари Харесай

Прототипът на войника с шпагина от Паметника на Съветската армия е бил репресиран от комунистите

Прототипът на партизанския воин с шпагина от Паметника на Съветската войска е бил репресиран българин по време на комунистическия режим. Мъжът се изхранвал като модел в художествената академия, описват приключили висшето учебно заведение.

Бай Васил, или най-малко по този начин го назовават художници и скулптори от Художествената академия, пред които е театралничил против алегорично възнаграждение. Репресиран от комунистите, наследник на " обезсърчителен " татко - адвокат в царския двор, Бай Васил живял в мизерия.

По подигравка на ориста неговият облик в партизанска униформа се извисява над София близо 70 години. Историята ѝ ни споделя скулпторът Константин Ачков. Той е познавал прототипа персонално. Правил му е и не един портрет.

" Той беше с много тежък инсулт, опитваше се да се раздвижва, беше с една инсултна ръка и крайник, който заваляше. И все пак, позираше с часове по гащи, гол, без да се оплаква. Въпреки че беше мъдрец, беше високоинтелигентен, беше заставен на театралничи ", показа скулпторът Константин Ачков пред Bulgaria ON AIR.

На млади години бил хубавец, с ясни сини очи и стройно тяло.



" Бил е употребен за всички сходен вид монументи, както и Паметника на Съветската войска, когато е имало сходен вид боец. Той не възприемаше изобщо тогавашното изкуство за някакво огромно изкуство, по-скоро подиграваше един или различен автор как го е карал да седи по този начин, да мижи, той беше изтренирал тази сериозна комунистическа визия по какъв начин би трябвало да седи с изострен взор ", добави Ачков.

В последна сметка, обаче, образът на бай Васил минава и през ръцете на Васка Емануилова. Това в действителност е създателят на композицията на върха на Паметника на Съветската войска. Според скулптора Константин Ачков, обаче, бронзовият лик няма огромна аналогия с оригинала.

" Да, проличава си, че първообразът е Бай Васил, в присъщата мъжка челюст, само че нагоре към този момент са едни доста женски черти, с едно чипо носле ", разяснява той.



Кадър: Bulgaria ON AIR

Обяснението му звучи напълно в духа на нашето време. Скулпторът Васка Емануилова била хомосексуална. И " наказала " тогавашното общество, което отричало сходните на нея. Затова и във фигурата на война на върха на МОЧА личат много дамски черти.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР