Фукушима: Безпокойство и гняв относно плана на Япония за ядрени отпадъчни води

...
Противоречивият план на Япония за изпускане на пречистени отпадъчни води
Коментари Харесай

Противоречивият план на Япония за изпускане на пречистени отпадъчни води от ядрената централа Фукушима в Тихия океан предизвика безпокойство и гняв в у дома и в чужбина.

От цунамито през 2011 г., което нанесе сериозни щети на завода, повече от милион тона пречистени отпадъчни води са се натрупали там. Япония заяви, че ще започне да го изхвърля от четвъртък.

Въпреки одобрението от ядрения надзорен орган на ООН, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), планът е изпълнен дълбоко противоречиво в Япония, като местните общности изразяват загриженост относно замърсяването.

Групите от промишлеността за риболов и морски дарове в Япония и по-широкия регион също изразиха загриженост относно поминъка си, тъй като се страхуват, че потребителите ще избягват да купуват морски дарове. Китай обвини Япония, че третира океана като своя „лична канализация“ и разкритикува МААЕ, че е „едностранчива“. Докато правителството на Южна Корея заяви, че подкрепя плана, по-широката общественост изглежда се противопоставя на него.

И така, какъв е планът на Япония и как точно е разбунила водите?

Какво планира Япония какво да правим с ядрените отпадъци?

След бедствието компанията за електроцентрали Tepco изпомпва вода, за да охлади горивните пръти на ядрените реактори във Фукушима. Това означава, че всеки ден заводът произвежда замърсена вода, която се съхранява в масивни резервоари.

Повече от 1000 резервоара са напълнени и Япония казва, че това не е устойчиво дългосрочно решение. Той иска постепенно да изпусне тази вода в Тихия океан през следващите 30 години, като настоява, че е безопасно да бъде изхвърлена. рутинна практика за ядрени централи - но като се има предвид, че това е страничен продукт от авария, това не е обикновен ядрен отпадък.

Tepco филтрира водата от Фукушима чрез своята усъвършенствана система за обработка на течности (ALPS), която намалява повечето радиоактивни вещества до приемливи стандарти за безопасност, с изключение на тритий и въглерод-14.

Тритият и въглеродът-14 са съответно радиоактивни форми на водорода и въглерода и трудно се отделят от водата. Те са широко разпространени в естествената среда, водата и дори в хората, тъй като се образуват в земната атмосфера и могат да влязат във водния цикъл.

И двете излъчват много ниски нива на радиация, но могат да представляват риск, ако се консумират в големи количества.

Правителството на Япония казва, че крайното ниво на тритий - около 1500 бекерела на литър - е много по-безопасно от нивото, изисквано от регулаторите за изхвърляне на ядрени отпадъци или от Световната здравна организация за питейната вода. Tepco заяви, че нивото на въглерод-14 също ще отговаря на стандартите.

Tepco и японското правителство са провели проучвания, за да покажат, че изхвърляната вода ще представлява малък риск за хората и морски живот.

Много учени също подкрепиха плана. "Освободената вода ще бъде капка в океана, както по отношение на обема, така и по отношение на радиоактивността. Няма доказателства, че тези изключително ниски нива на радиоизотопи имат вредно въздействие върху здравето", каза експертът по молекулярна патология Гери Томас, който е работил с японски учени относно изследванията на радиацията и съветваше МААЕ относно докладите от Фукушима.

Какво казват критиците?

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР