Противно на широко разпространеното мнение, че Бетовен е бил напълно

...
Противно на широко разпространеното мнение, че Бетовен е бил напълно
Коментари Харесай

Бетовен не бил напълно глух към края на живота си, твърди американски учен

Противно на необятно публикуваното мнение, че Бетовен е бил изцяло ням към края на живота си, американски академик твърди, че гениалният композитор към момента е чувал с лявото си ухо, предава Българска телеграфна агенция.

Според изследване, направено от професора по музикология Тиодор Албрикт от университета Кент и представено от "Дейли мейл ", Бетовен към момента е могъл да чува през 1824-а, три години преди да се спомине на 56-годишна възраст.

Проф. Албрикт проучил всички 139 тефтерчета, посредством които Бетовен общувал документално с близките, когато слухът му се влошил. В тях той разкрил 23 отправки за това какво може да чува. От тях било видно, че лявото му ухо не било изцяло изгубило качествата си.

Бетовен оглушава поради отравяне с олово

По този метод американският професор оборва схващането, че на 44 години Бетовен към този момент е страдал от мощно изразена загуба на слуха. В този ред на мисли Албрикт акцентира, че великият композитор не е писал ням един от шедьоврите си - Деветата симфония.

Ученият оборва и тезата, че Бетовен е дирижирал премиерата на това произведение без да чува артистите, оркестъра и финалните аплаузи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР