Протестите в Хонконг могат да окажат ефект отвъд политиката и

...
Протестите в Хонконг могат да окажат ефект отвъд политиката и
Коментари Харесай

Протестите в Хонконг вече заплашват състоянието на икономиката

Протестите в Хонконг могат да окажат резултат оттатък политиката и връзките с Китай.

" Икономическото възобновяване ще отнеме дълго време. " Кари Лам, основен админ на Хонконг " Това не е просто повтаряем спад ". С тези думи предходната седмица основният админ на Хонконг Кари Лам разказа икономическото положение на територията, която към този момент четири месеца се тресе от всеобщи митинги. Липсата на сигнали за непосредствен край обаче към този момент насочва вниманието оттатък политиката и връзките с Китай към стопанската система. Опасенията са, че в кратковременен проект Хонконг може да изпадне в криза, а в дълготраен проект - че може да загуби репутацията си на международен финансов център.

Сигнали на безпокойствие

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Най-голямo безпокойствие досега будят данните за второто тримесечие. За интервала април-юни брутният вътрешен артикул (БВП) на Хонконг се е свил с 0.3% по отношение на предходното тримесечие, до момента в който растежът на годишна база остава 0.6%. И двата резултата са под прогнозите на икономисти от Bloomberg.

Според анализатори доста наранени от митингите са ритейл секторът и имотният пазар. През юни продажбите на дребно са спаднали с 6.7% по отношение на същия интервал предходната година. Това бележи петият следващ месец на утежняване и е най-слабият резултат от февруари насам. През второто тримесечие покупко-продажбите с парцели са се намалили с 35%.

Какво следва

Докато стопанската система на Хонконг най-вероятно ще продължи да усеща отрицателните последици от митингите и през идващите месеци, анализатори показват терзания и в дълготраен проект. " Очакваме Хонконг да изпадне в криза ", разяснява икономистът от ING Ирис Панг за Bloomberg. " В дълготраен проект това слага фундаментално предизвикателство пред статута на Хонконг като интернационален финансов център ", разяснява пред изданието икономистът от TS Lombard Рори Грийн.

Миналата седмица Лам заяви, че държавното управление обмисля " смели " ограничения, с цел да стабилизира стопанската система, само че не даде подробна информация по какъв начин ще се случи това. Засега администрацията продължава да упреква протестиращите, че употребяват проектозакона за екстрадацията като предлог да " унищожат Хонконг ", само че потреблението на мощ по време на митингите провокира негативна реакция от интернационалната общественост, което крие още един риск за стопанската система на страната.

Самият проектозакон към този момент беше краткотрайно спрян, само че деятелите упорстват да бъде изцяло отдръпнат. Другите им претенции са за без значение следствие на полицейското принуждение и за прошка на арестуваните протестиращи, както и за оставка на Лам. Съединени американски щати мълчи за митингите в Москва
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп към този момент няколко пъти изрази поддръжка към протестиращите в Хонконг и даже приказва за " ерозия на автономията на Хонконг ", само че Белия дом към момента няма публична позиция към демонстриращите в Москва. На това обърна внимание ABC news. Mедията твърди, че представители на Държавния департамент отхвърлят да разясняват протичащото се в Русия и препращат към изявление на вицепрезидента Майк Помпео. Попитан за митингите в Москва и отравянето на Навални Помпео съобщи, че Съединени американски щати постоянно поддържат свободата на изложение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР