Протестите на работодатели и синдикати в края на месеца все

...
Протестите на работодатели и синдикати в края на месеца все
Коментари Харесай

Велев: Всички ще плащат, за да им е по-евтино на софиянци

Протестите на работодатели и синдикати в края на месеца към момента са на дневен ред. Преговорите с ръководещите не дават нужния резултат.

" Правим всичко допустимо, с цел да избегнем нуждата от митинги. Засега на срещата на работодателските организации в Министерския съвет с премиера и заместниците му постигнахме отчасти единодушие по обсъжданите 3 въпроса. Няма решение за програмата за компенсиране на небитовите консуматори на електрическа енергия до 30 юни идната година. За нас това е най-важният въпрос при обявената актуализация на бюджета ", разяснява ръководителят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в студиото на  " Денят ON AIR ".

Той акцентира, че актуализацията се прави, с цел да се финансира пакет от антикризисни ограничения. А първият фактор за инфлацията е свръхвисоките цени на електрическата енергия. 

" Те бяха обезщетени до 2,5 пъти по отношение на миналогодишните. Ако от 1 юли няма компенсиране, цената ще бъде 4 пъти по-висока по отношение на 2021 година ", заяви Велев.

Той напомни, че има импортиран законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. С него би трябвало да се контролира облагането на свръхпечалбата.

" В него се планува непредвидената облага да бъде обложена в допълнение, само че няма параметри и правила. Ще става по убеждение на министъра на енергетиката. Може да се окаже, че такива свръхпечалби няма, макар че те са 20-кратно по-големи. Но поради бъдещи вложения, може да се окаже, че няма нищо за довнасяне ", предвижда Велев.

От думите му стана ясно, че още се търси решение за обезщетения за тока на битовите консуматори и предприятията. 

" С премиера говорихме, че програмата за компенсиране на предприятията би трябвало да бъде не по-лоша от тази, която сме имали досега. Електроенергията я произвеждаме ние, както и суровината. Това образува в порядъци по-високи облаги на електроенергийните сдружения ", акцентира ръководителят на АИКБ.

Очакванията му за Тристранния съвет са за изчистване на дефектите в предлаганите ограничения.

" Те не са фокусирани. Не се поддържат единствено нуждаещите се, а се пилеят пари на калпак. С това се усилва инфлацията, тъй като се вкарват пари от недостиг. Инвестициите - към този момент 4 месеца вместо 1/3, са осъществени 1/10. Ще се забави растежът на Брутният вътрешен продукт, а инфлацията ще продължи да пораства ", сподели Велев.

Той уточни, че в годишен проект ще се изразходват на 5 милиарда лева за субсидиране на цените на електрическата енергия и на парното. " Топлофикация София " ще продава електрическата енергия на цена 1200 лева за мегаватчас, а НЕК назад на ЕРП-тата - за 82 лева

" Всички ще заплащат, с цел да им е по-евтино на софиянци. Можеше да се направи цените да са истински и да се подкрепят 1/3 от потребителите, тези,  които не могат да си заплащат сметките. Аналогично е и при тока - при планирана цена 431 лева за мегаватчас, ЕРП-тата ще получават от НЕК електрическа енергия за бита от цена 82 лева, в това число за тези, които с тази електрическа енергия си отопляват басейните. Така със субсидиране на всички се пилеят пари ", съобщи Велев. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР