Протестиращите земеделци остават в стачна готовност. Те очакват през днешния

...
Протестиращите земеделци остават в стачна готовност. Те очакват през днешния
Коментари Харесай

Как държавата може да подпомогне селскостопанския сектор - коментират производители

Протестиращите земеделци остават в протестна подготвеност. Те чакат през днешния ден да бъде подписан меморандум. Националната асоциация на зърнопроизводителите стачкува за четвърти път в границите на една година. Темата разясниха в студиото Радостина Жекова от Националната асоциация на зърнопроизводителите и Цветан Цеков от Националната браншова камара " Плодове и зеленчуци ".

" Ние нямаме политически претенции. Искаме обаче политиката, която се води в бранша да даде опция да оцелее, тъй като 2023 година е извънредно сложна година. Ние бяхме част от групата, която изслуша предложенията на министър-председателя, министъра на финансите и министъра на земеделието и изнесохме тази информация на 25 браншови организации, които участваха в инициативния комитет ", изясни Радостина Жекова от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По думите ѝ, това което е значимо за бранш " Зърнопроизводство " е възбраната за импорт на слънчоглед, която е настояща сега и тя ще бъда такава до момента в който не седнат на една маса дружно с преработвателите и не се посочи каква тъкмо е разликата в това, което се създава и това, което те преработват.

Жекова сподели още, че украинската страна ще би трябвало да изготви лицензионни режими, т.е. компаниите, които ще изнасят от Украйна ще са ясни кои са и компаниите, които ще могат да купуват от Европейски Съюз също ще бъдат регламентирани. Очаква се от тук нататък всяка седмица Агенция " Митници " да дава информация за цената на културите, които се създават за експорт - слънчоглед, пшеница, царевица и рапица и по този начин да се следи дали има по някакъв метод напън от страна на търговци.

По думите на Цветан Цеков от Националната браншова камара " Плодове и зеленчуци ", около тези митинги изригна цялата земеделска общественост поради насъбрани от десетки години проблеми, липса на качествени политики, дебалансирано подкрепяне и вследствие на което уязвимите браншове " Животновъдство " и " Плодове и зеленчуци " бяха смазани.

" Сами виждате, че българските плодове и зеленчуци съвсем отсъстват. И по тази причина есе борим това нещо да бъде преодоляно, само че неналичието на пазари, на работна ръка, на тактика за напояване и краткосрочни, средносрочни и дълготрайни цели, които в никакъв случай не са сложени политики, се стигна до онази точка, в която ние сме на границата да загубим този бранш ", разясни Цеков.

Той добави, че главното им искане е било да се сложи началото на политики и тактики за развиването на бранш " Плодове и зеленчуци ".

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР