Протестиращите в Казахстан са установили контрол над летището в най-големия

...
Протестиращите в Казахстан са установили контрол над летището в най-големия
Коментари Харесай

Ще бяга ли Назарбаев? Бунтовници превзеха летището, спряха полетите

Протестиращите в Казахстан са открили надзор над летището в най-големия град в страната Алмати и всички полети са краткотрайно анулирани.

Безредиците в страната, провокирани от внезапното повишаване на тока и горивата, не престават втори ден, а през днешния ден ескалираха. Съобщено бе за убити служители на реда, стотици хора са ранени. Президентът Касим-Жомарт Токаев разгласи по-рано, че персонално ще оглави Съвета за сигурност на страната, чийто доживотен ръководител до момента беше първият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев.

Междувременно съветското издание Газета.ру заяви, базирайки се на свои източници, че самият Назарбаев се готви да напусне страната. В момента обаче летището в Алати е под надзор на протестиращите и полетите са спрени. По-рано бяха публикувани и фрагменти по какъв начин стачкуващи унищожават скулптура на Назарбаев.

Още сутринта през днешния ден държавното управление подаде оставка, а президентът на страната разгласи изключително състояние.

Полицията употребява мощ, шокови гранати и сълзотворен газ, с цел да разпръсне митинга. Арестувани са над 200 души.

През миналата нощ протестиращите в Алмати - най-големият град в Казахстан, са опожарили над 120 автомобила, изпочупили са 120 магазина и 180 заведения за публично хранене, както и към 100 офиса, оповестиха от полицията.

РИА Новости съобщи, че протестиращи в Алмати са атакували офиси на съветската медия „ Спутник “.

Президентът Касим-Жомарт Токаев закани, че управляващите ще работят допустимо най-сурово по отношение на нарушителите, откакто пое поста на началник на Съвета за сигурност от някогашния водач на страната Нурсултан Назарбаев.

Казахстан може да реши самичък проблемите си и е значимо никой да не се намесва извън, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков. По думите му не е желана на съветска помощ за справяне с митингите.

По-рано Русия прикани за разговор и спокойно разрешаване на рецесията, заяви БНР.

Недоволството в някогашната руска република бе разпалено от внезапния скок на цените на пропан-бутана в богатата на петрол и природен газ Мангистауска област на югоизточния бряг на Каспийско море. Новата цена е била 120 тенге за литър или 28 щатски цента.

В опит да понижи напрежението президентът Токаев разгласи понижена цена от 50 тенге или 11 щатски цента, само че недоволството продължи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР