Протестиращите в Еквадор щурмуват парламента, ситуацията ескалира, президентът Ленин Морено

...
Протестиращите в Еквадор щурмуват парламента, ситуацията ескалира, президентът Ленин Морено
Коментари Харесай

Протестиращите в Еквадор щурмуват парламента, ситуацията ескалира

Протестиращите в Еквадор щурмуват Народното събрание , обстановката ескалира, президентът Ленин Морено наложи нощен полицейски час наоколо до държавни здания , откакто протестиращите се сблъскаха със силите за сигурност, оповестява БиБиСи.

Демонстрантите за малко пробиха полицейски кордон , преди да бъдат върнати със сълзотворен газ , обявиха очевидци. Морено разгласи изключително състояние предходната седмица, само че не съумя да приключи митингите , водени от локални групи.

Те изискват връщане на дотациите за гориво. Цените на бензина се покачиха с над 100% от предишния четвъртък , когато дотациите бяха отстранени. Безредиците принудиха президента Ленин Морено да измести държавното управление от столицата .

Протести, водени от коренното население, смъкнаха трима президенти през последните няколко десетилетия . На фона на най-тежките безредици през годините държавното управление съобщи, че е отворено за ходатайство посредством Организация на обединените нации или Римокатолическата черква .
 Протести против МВФ заляха Еквадор
Протести против МВФ заляха Еквадор

Демонстрации против рестрикциите

Свидетели разясняват, че протестиращите, някои от които носят дървени щитове , пробиват охраняем кордон към постройката на Народното събрание. След като влизат вътре, те развяват флагове и скандиратт, преди да бъдат отблъснати от силите за сигурност , употребявайки сълзотворен газ. По това време в постройката не е имало личен състав.

Други държавни здания в столицата също са нападнати и развалени , оповестяват локалните медии. В Еквадор двама души са починали при последните конфликти, а десетки са ранени .

По-късно във вторник Морено ограничи придвижването наоколо до държавните здания сред 20:00 и 05:00 часа в опит да потуши размириците.

Президентът отхвърли да подаде оставка, като съгласно известията на ефирен оператор Teleamazonas " при никакви условия " няма да се откаже . " Не виждам за какво, откакто вземам верни решения ", изяснява той.

По-рано президентът Морено разгласи, че краткотрайно е преместил държавните интервенции от столицата в пристанищния град Гуаякил.
 Президентът на Еквадор изнася държавното управление от Кито, упрекна Мадуро и Кореа в опит за прелом
Президентът на Еквадор изнася държавното управление от Кито, упрекна Мадуро и Кореа в опит за прелом

В телевизионно послание президентът Ленин Морено упрекна съперниците си в опит за прелом

Съобщението на Морено предходната седмица за преустановяване на дотациите , които задържаха цените на горивата, провокира стачка от транспортните съюзи.

По-късно синдикатите стопираха дейностите си, само че митингите продължиха . Демонстранти са блокирали пътища и автомагистрали в страната, а хиляди са пристигнали в столицата Кито за по-големи митинги.

Някои от тапите по пътищтата засегнаха доставките на бензин , което докара до дефицит на гориво в някои елементи на страната . Длъжностните лица обявиха във вторник, че броят на арестите е повишен до 570 .

Морено разгласи двумесечна национална изключителна обстановка поради вълненията. Той изясни, че дотациите, които костват на държавното управление 1,3 милиарда $ годишно, към този момент не са налични.

Елиминирането на дотациите, въведени през 70-те години на предишния век , са част от проекта му да ускори стопанската система на Еквадор и да облекчи тежестта на дълга .

Правителството се съгласи да понижи обществените разноски като част от контракт за заем с Международния валутен фонд (МВФ).

Споразумението, подписано през март, разрешава на Еквадор да заеме 4.2 милиарда $ .
 Съединени американски щати получават островите Галапагос за военно летище
Съединени американски щати получават островите Галапагос за военно летище

Това провокира угриженост за околната среда и суверенитета на Еквадор
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР