Протестиращите са от няколко браншови организации - Обединени български животновъди,

...
Протестиращите са от няколко браншови организации - Обединени български животновъди,
Коментари Харесай

Сега сме сами, другия път - със стада и тояги: Животновъди и ор...

Протестиращите са от няколко браншови организации - Обединени български животновъди, Национален съюз на говедовъдите в България, Институт на дамите фермери, Асоциация на биволовъдите в България и Национална асоциация на оранжерийните производители.

Фермерите държат плакати с надпис: “Да спасим производството на български плодове ”, “Не унищожавайте производството на български плодове ” и скандират “Оставка ”.

Те упорстват да се усилят ставките за обвързаното подкрепяне до равнищата от предходната година, да се заложи в бюджета за 2024 година държавна помощ за компенсиране последствията от войната в Украйна и нужни средства по " де минимис ", както и за погашение на средствата за обезщетения за последствията от войната в Украйна на всички фермери, които досега не са ги получили.

Протестиращите разляха цялостен бидон с прясно мляко пред постройката на Министерство на земеделието.

“В нашите претенции няма по какъв начин да има смяна, тъй като това са належащи проблеми, които Министерство на земеделието позволи в работата си. Ние продължаваме да отстояваме настояванията, които са безапелационни. Ако тези проблеми не бъдат решени, няма по какъв начин да продължим да развиваме бранш “Животновъдство ”, сподели пред БГНЕС ръководителят на " Обединени български животновъди " Бойко Синапов.

Той разкритикува земеделския министър Кирил Вътре и уточни, че той се “разправя еднолично с водачите на фермерските организации по националните малките екрани ”. Според него проблемите в бранша са основани изкуствено, и финансите се разпределят погрешно на " близки " ферми и производители.

По-късно заместник-министърът на земеделието Деян Стратев слезе при протестиращите и ги предложения на среща и диалози в министерството. Веднага по-късно Синапов се обърна към протестиращите и съобщи: “Сами няма да влезем. Ще влезем с представители на всички организации и от всички области ”, безапелационен е той.

Председателят на Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ) Димитър Зоров настоя срещата да е в Министерски съвет, тъй като Меморандумът сред властта и фермерите е подписан там. Той прикани всички да излъчат представители за срещата в Министерство на земеделието и храните.
С шествие протестиращите ще се насочат към Министерски съвет. Протестът се организира под засилен полицейски надзор. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР