Протестиращите медицински сестри обявиха, че преместват палатковия си лагер пред

...
Протестиращите медицински сестри обявиха, че преместват палатковия си лагер пред
Коментари Харесай

Медицинските сестри местят палатковия си лагер пред парламента

Протестиращите медицински сестри оповестиха, че реалокират палатковия си лагер пред Народното събрание. Очаква се част от тях да се срещнат с министъра на вътрешните работи Младен Маринов, с цел да подадат съответни сигнали за нарушавания в лечебни заведения.

Няколко лечебни заведения към този момент насочиха покана за среща с министър-председателя Бойко Борисов поради проблема с митингите и заплащането на експертите по здравни грижи.

Представители на пет сдружения и асоциации на лечебни заведения са изпратили общо писмо до премиера, в което го канят на диалог. В писмото си те декларират, че не би трябвало да се опълчват лекари и сестри, тъй като никой не печели от спора.

"Обществото остава с усещането, че има опълчване сред лекари и медицински сестри и по тази причина министър председателят би трябвало да изслуша и болничните асоциации ", съобщи пред БНР Свилена Димитрова, ръководител на Българската болнична асоциация.

Българският лекарски съюз скочи против направените внушения, че "парите за здраве отиват в джобовете на лекарите “. "Същите тези лекари, които застават с имената си, във всеки един миг могат да бъдат подведени под правосъдна отговорност ", се споделя в позиция на браншовата организация във връзка срещата в Министерския съвет сред протестиращите медицински сестри и премиера и последвалите изявления в медиите.

На срещата със сестрите участваха и вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на опазването на здравето Кирил Ананиев и общественият министър Деница Сачева. Медицинските експерти описаха на Борисов за злоупотребите в лечебните заведения и подправянето на болнични листове и клинични пътеки.

"Искаме да спрем да крадем и парите да отиват за хората, ние пишем подправени пътеки и даваме подправени болнични, тъй като няма лекари. Ние крадем от личните си пенсии ", споделиха представителите на протестиращите пред Борисов, който от своя страна насочи три въпроса към тях: "Нужни ли са толкоз лечебни заведения за България? "; "Трябва ли да се откриват частни лечебни заведения? " и "Каква е разликата сред общинска и държавна болница? "

Протестиращите настояха стартовата заплата в бранша да бъде 1200 лв. и да няма търговски сдружения в опазването на здравето. Те желаят и връщане на младите експерти от чужбина у нас. Сестрите описаха системата като "здравеопасна ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР