Протестиращите майки на деца с увреждания напуснаха ядосани срещата в

...
Протестиращите майки на деца с увреждания напуснаха ядосани срещата в
Коментари Харесай

Майките на деца с увреждания напуснаха ядосани срещата с министри и депутати

Протестиращите майки на деца с увреждания напуснаха ядосани срещата в Народното събрание с министри и депутати. 
 Майки на деца с увреждания блокираха Орлов мост  Манолова: Законопроектът за хората с увреждания е безусловно сакат
Те останаха недоволни от срещата, тъй като по този начин и не стана ясно по кое време ще бъдат признати желаните от тях промени, и оповестиха, че стартират ефикасни митинги.

Социалният министър Бисер Петков даде обещание законопроектът да влезе за разглеждане в Народното събрание допустимо най-рано през октомври, само че не посочи по кое време може да се случи това. Той удостовери уговорката да бъдат отпуснати 150 млн. лв. в допълнение в бюджета за следващата година за интеграция на хора с увреждания. 

Майките обаче показаха още веднъж, че се борят за промяна, а не за пари, и подчертаха, че не е тяхна работа да разпределят отпуснатите пари, до момента в който ръководещите въобще не са наясно по какъв начин ще става това. 

" Тези мятания на 150 млн. за хората с увреждания, които майките би трябвало да разпределят със синдикатите, които свиркат против нас, демонстрират, че уменията на господин Борисов като политик са се изчерпали и е време да си върви ", съобщи Вера Иванова, представена от Българска телеграфна агенция.

Те насочиха рецензии към здравния министър Кирил Ананиев и просветителния министър Красимир Вълчев за неналичието на действителни ограничения за хората с увреждания. Майките показаха и недоволството си от това, че на срещата не участва финансовия министър Владислав Горанов - именно от финансовото министерство пристигнаха най-вече рецензии към законопроекта за хората с увреждания, поради които той беше изтеглен за преразглеждане. 

Майките подчертаха, че образованието не поддържа техните деца. Те дадоха образец с дете с тежки физически увреждания, което е разпределено в селскостопанско учебно заведение със компетентност цветарство, а в това време има съхранен разсъдък и би могло да бъде програмист. Те дадоха и образец по какъв начин в ресурсни центрове на деца, които не могат да приказват, се дава въпросник, който би трябвало да попълнят с запитване защо мечтае детето и какви непознати езици желае да знае. 

Вълчев даде обещание да ревизира случая с детето, разпределено да учи в селскостопанско учебно заведение, и добави, че самостоятелната оценка е заложена в законодателството и не е ясно за какво не се извършва. 

" Не ни се слуша повече, за какво ни излъгахте ", споделиха майките, откакто напуснаха срещата, някои разплакани. 

По време на днешната среща стана ясно, че здравното министерство има единодушието от 2020 година да стартира да поема помощните средства и медицинските произведения. За тях се създава стандарт, който би трябвало да е подготвен до 30 март 2019 година

Социалният министър предложи нова среща на следващия ден в по-тесен формат, с цел да се разиска разпределението на финансовия запас.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР