Протестиращите държат плакати с надпис “Нито една повече, “Скулптуре, ще

...
Протестиращите държат плакати с надпис “Нито една повече, “Скулптуре, ще
Коментари Харесай

Втори национален протест против насилието към Рашидов: ”Скулпторе, ще те запомним с културния ти шедьовър”

Протестиращите държат плакати с надпис “Нито една повече ”, “Скулптуре, ще те запомним с този културен шедьовър ”, “Затвор за Георги ”, “Няма да мълчим ” и други Те желаеха и оставката на Вежди Рашидов като народен представител.

Случаят в Стара Загора провокира вълна от публично неодобрение и митинги в цялата страна, откакто стана ясно, че приятелят й е показал нечовечен садизъм към нея - нарязани са ръцете, краката и гърдите, носът й е строшен. Цялата й коса е подстригана с машинка. Младата жена е избавена, само че са й направени 400 шева.

Предполагаемият причинител е нейният 26-годишен другар, който в началото е бил арестуван за 72 часа, а по-късно е пуснат на независимост. Към сегашния миг той е притеглен като обвинен по две следствия за закана с ликвидиране и за нанасяне на междинна телесна щета.

 

Изискванията, които протестиращите слагат към институциите, са въвеждане на политики за предварителна защита, поддръжка и протекция на дамите потърпевши от насилие; промени в използването, политиките и практиките на тези политики; улеснен достъп на потърпевшите до правосъдие; правосъдна промяна, основаване на спешни центрове за потърпевши от принуждение във всяка една област в страната в оптимално къси срокове; неотложно започване на работа на Националният съвет за предварителна защита и отбрана от домашното насилие; за всяко издадено правосъдно решение и здравна експертиза да се носи лична отговорност и право да се търси правосъдна отговорност при определяне на компрометиране, както и въвеждане на часове по полово обучение като превантивна мярка против полов тормоз, включващи часове по въпроси за като тъждество сред дамите и мъжете, взаимно почитание, ненасилственото разрешаване на спорове, нестереотипни функции на половете, принуждение над дами и правото на персонална цялост.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР