Протестиращи, сред които представители на фондация Даная, се събраха пред

...
Протестиращи, сред които представители на фондация Даная, се събраха пред
Коментари Харесай

Протестиращи настояват за уволнението на директора на Пирогов заради случая Даная

Протестиращи, измежду които представители на фондация " Даная ", се събраха пред постройката на Министерството на здравеопазването с искане за отстраняването от служба на шефа на УМБАЛСМ " Пирогов " доктор Валентин Димитров. Те упорстват и за оставката на министъра на опазването на здравето в служебния кабинет доктор Галя Кондева, откакто по-рано този месец. Това оповестяват от Българска телеграфна агенция.

Протестът стартира в по-ранен час, с цел да можем да хванем госпожа Кондева в работно време и да проведем среща, разяснява пред публицисти Ани Стоянова, майка на. По думите ѝ Кондева дължи пояснение за анулацията на заповедта.

" Цяла година обществено говорене, голям брой митинги и инспекции, няколко одита, които ясно разказват всички нарушавания в " Пирогов " - Кондева реши, че най-важното нещо в опазването на здравето е да избави Димитров ", уточни Стоянова. Според нея тази анулация на заповедта от страна на министър Кондева е неприемлива и неморална - това демонстрира какви са целите в опазването на здравето у нас.

Ани Стоянова заяви, че е изпратила известие на служебния здравен министър, в което моли да бъде уговорена среща за през днешния ден в Министерството на здравеопазването. По нейни думи три часа по-късно чиновник от здравното ведомство е предал персонално писмо от Кондева, в което написа, че срещата може да се организира след 10 дни. Срещата е планувана за 24 април , а на 23 април изтича договорът за ръководство на " Пирогов " на доктор Валентин Димитров.

Никога не е имало вид след три часа да получа на крайници писмо от административен чиновник, съобщи юристът на фамилията Методи Лалов. Той напомни за излъчения в медиите запис от съвещание на медицинския съвет на болница " Пирогов " и уточни, че това, което се чува, не са българските лекари - " те лекуват болката, а не я предизвикват ".

" Мотивите за връщането на доктор Димитров са, че са открити дребни административни нарушавания. Трябва да е доста ясно на цялото общество, че тези нарушавания костват милиони лв. от един медикамент за един пациент и костват животи ", съобщи Ани Стоянова.

Протестиращите са се оповестили против " политическата безочливост, партийна взаимозависимост и корупция " и за преустановяване на практиката в опазването на здравето, която дефинират като " порочна ".

Те настояха да влязат в постройката на Министерството на здравеопазването и да се срещнат персонално с министър Кондева, само че не бяха позволени от защитата.

Според чиновниците на реда здравният министър не е била в постройката.

В знак на неодобрение протестиращите хвърляха яйца по прозорците и входа на Министерството на здравеопазването. Има полицейско наличие, чиновници от органите на реда охраняват входа на здравното ведомство.

Припомняме, на 28 февруари пред Министерския съвет също е имало митинг на жители и представители на фондация " Даная ". По-рано този месец новоучредената гражданска самодейност " Даная за живот " е провела петиция с шест претенции за незабавни промени в детското опазване на здравето.
 12 инспекции по случая Даная направени в Пирогов
12 инспекции по случая Даная направени в Пирогов

Те не са открили нарушавания като се изключи пътя на медикамент
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР