Протестиращи медицински сестри вече ще посрещат сутрин депутатите с палатка,

...
Протестиращи медицински сестри вече ще посрещат сутрин депутатите с палатка,
Коментари Харесай

Медицински сестри разпънаха палатка пред Народното събрание

Протестиращи медицински сестри към този момент ще посрещат заран депутатите с палатка, разпъната пред Народното събрание. Те са подготвили и листовки, които показват проблемите в областта на опазването на здравето. По този метод те е продължат акцията против насъбраните в здравната система проблеми.

Ново протестно шествие ще има и през октомври. Организатори са КНСБ, КТ " Подкрепа " и Българската асоциация на експертите по здравни грижи. Българският лекарски съюз също ще разиска възможното си присъединяване. Недоволстващите ще внесат настояванията си в Министерския съвет и в Народното събрание. Основното искане на синдикати и медици е да се съблюдава Колективният трудов контракт и заложените в него заплати - най-малко 950 лева за сестра и 1150 лева за доктор, както и нарастване на бюджета за опазване на здравето и на клиничните пътеки.

Междувременно Бойко Борисов изиска пояснение от здравния министър Кирил Ананиев къде са парите за нарастването на заплатите на медицинските сестри. " Ние сме ги пратили тези пари. И аз желая двойно, кой не желае двойно? Ние влагаме милиарди в вложения. Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50-те милиона, които дадохме. Те не са 50 милиона, а са 86. Той да се оправдава ", трансферира топката Борисов.

Сестрите разясниха, че резултат от отпуснатите пари не са усетили - по места заплатите били увеличени с 20-100 лева, само че това станало за сметка на отнети спомагателни заплащания по клинични пътеки. Масово главните заплати остават под минимума от 950 лева, заложен в Колективния трудов контракт.

Междувременно Сдружението на общинските лечебни заведения изпрати декларация до Надзорния съвет на НЗОК, в която упорства за погашение на надлимитната активност за 2015, 2016, 2017 година, заяви ръководителят му доктор Неделчо Тотев. " Ако декларацията не докара до резултат, може би всички биха тръгнали да завеждат каузи или да си подават оставки - по този начин системата ще се деструктира ", изясни той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР