Протести в Полша - хиляди хора излязоха по улиците на

...
Протести в Полша - хиляди хора излязоха по улиците на
Коментари Харесай

Хиляди протестираха срещу репресии върху съдии в Полша

Протести в Полша - хиляди хора излязоха по улиците на над 100 обитаеми места в страната, с цел да изразят взаимност със арбитър Павел Юшчишин, уволнен поради рецензии против промените в правосъдната система. С искане магистрата да бъде върнат на работа, по улиците шестваха и юристи, и съдии, предава BBC.

Според медиите,  уволненият магистрат сложил под въпрос  номинацията на арбитър, тъй като е бил назначен от новия политизиран Национален правосъден съвет, който номинира съдиите в Полша.
Най-големият митинг се състоя пред постройката на Министерството на правораздаването във Варшава. Много от стачкуващите развяваха флага на Европейски Съюз и носиха лозунги като " Солидарност със съдиите ".

Юшчишин се появи на митинга във Варшава и съобщи пред присъстващите: " Обръщам се към моите сътрудници съдии: Не позволявайте да бъдете заплашвани, бъдете самостоятелни и смели ".
Отстраняването на Юшчишин още веднъж повдига въпроса за намесата на ръководещата партия " Право и правдивост " в правосъдната система. Организации, които съставляват съдиите в страната настояват, че това е честа процедура в страната - ръководещите да санкционират съдии, които са срещу измененията в правосъдната система.

Управляващата партия " Право и правдивост " прокара огромни промени в правосъдната система на страната, които са подложени на критика от Европейската комисия. Но държавното управление твърди, че те са нужни за справяне с корупцията и смяна на правосъдната система, защото тя към момента е обвързвана с комунизма. Варшава също се аргументира, че политиците вземат участие в избора на съдии освен в Полша, само че и в други страни членки на Европейски Съюз.

Спорните правосъдни промени, прокарвани от ръководещите, неведнъж са били мотив за рецензии от страна на Европейски Съюз и в частност на към този момент някогашния ръководител на Европейския Съвет и някогашен министър председател на Полша - Доналд Туск.
Европейски Съюз упреква Полша в нарушение на върховенството на закона и независимостта на правораздаването.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР