Протести срещу Стратегията за детето се проведоха днес във Варна

...
Протести срещу Стратегията за детето се проведоха днес във Варна
Коментари Харесай

Протести срещу Стратегията за детето 2019 -2030 г. се проведоха във Варна и в цялата страна

Протести против Стратегията за детето се организираха през днешния ден във Варна и други градове на страната, съобщи кореспондент на ДНЕС+. Протестиращите родители се провеждат сами в обществените мрежи.

Във Варна стотици хора се събраха пред постройката на Община Варна, с цел да покажат своето неодобрение и противоречие с новата " Стратегия за детето 2019 - 2030 " година Част от настояванията им бяха да не се дава път на тази тактика, защото тя е непозната и не е съответстваща за нашата страна, както и народопсихологията на българските жители. Родителите упорстват още, да се търси отговорност на обществените служащи, в случай че има случаи на непозволено извеждане на деца от фамилиите им, както и за следствие на дейностите на Социалните служби при подхванати такива дейности.

Протестиращите упорстват още за ясно написани права, отговорности и процедури при работата на обществените служби, превръщане на ДАЗД в Държавна Агенция за Закрила на Семейството, поради антисемейните и антибългарски политики, които организира в съдействие с Неправителствени организации.

Друго искане на протестиращите е, да бъдат подпомагани родителите и фамилиите на деца, които изпитват финансов дефицит, вместо да се лишават децата им и да се финансират приемни фамилии. Исканията на митингите бяха фокусирани и върху пренаписването на Стратегията за детето.

От общественото министерство по-рано изрично отхвърлиха да се приготвя Закон за детето и стопираха работата по Националната тактика за детето. Според тях, в актуалният миг план на сходен нормативен акт не се приготвя и не съществува. Те отхвърлят обвиняванията на протестиращите родители, като ги класифицират като внушения, че на обществените служащи се дават пълномощия за лишаване на деца.

Геновева Михайлова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР