Протести пред Съдебната палата съпътстват избора на прокурорите за нов

...
Протести пред Съдебната палата съпътстват избора на прокурорите за нов
Коментари Харесай

Протести съпътстват избора на прокурорите за нов член на ВСС

Протести пред Съдебната палата съпътстват избора на прокурорите за нов член на Висшия правосъден съвет. Те са проведени от движението БОЕЦ и от младежката организация на “Демократична България “, оповестява БНР.

1530 прокурори от цялата страна избират своя нов представител в Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС). Те ще могат да гласоподават отдалечено или с бюлетина за единствения претендент Евгени Иванов. Изборът с бюлетина ще се организира в Съдебната палата.

1312 от държавните обвинители ще се възползват от отдалечената опция. За предпочелите хартиената бюлетина изборният ден стартира в 8.00 ч. и ще завърши в 18.00 ч. Избирателната секция ще е единствено една.

Главният прокурор Иван Гешев и екипа му ще гласоподават по интернет. Кандидатът, военният прокурор Евгени Иванов, обаче ще го направи по обичайния метод, споделя още Националното радио.

Изборът се счита за постоянен, в случай че са дали своят вот повече от половината от имащите право на глас, а с цел да бъде определен Иванов би трябвало да получи поддръжката на повече от половината от фактически гласувалите. 

Миналата събота, когато започва процедурата за избирателен член на Висшия правосъден съвет, Евгени Иванов се обърна с малко слово към сътрудниците си. Той даде обещание да бъде техният глас в правосъдния кадрови орган, разгласи се срещу изваждането на прокуратурата от правосъдната власт и беше безапелационен:  “Тежко и горко на страна, която няма самостоятелна прокуратура “.

Протестиращитe пред Съдебната палата обаче призоваха прокурорите да не гласоподават за единствения претендент Евгени Иванов, тъй като съгласно тях, по този метод основният прокурор Иван Гешев " завладява структурите ". Харалан Добрев от „ МлаДа България “ се възмути от обстоятелството, че за следващ път претендентът за овакантеното място е единствено един, както бе и при избора на Гешев за основен прокурор, споделя БГНЕС.

„ Евгени Иванов е следващият човек от тази номенклатура. Той е безжалостен бранител на Гешев и неговия метод на работа. Гешев за следващ път си издига човек, който да го пази във Висш съдебен съвет и по този метод те да имат болшинство, с цел да не може да се предприеме нищо против Гешев, нито против инспектората на Висш съдебен съвет, нито при значимите гласувания “, съобщи той и акцентира, че това е опит за окупация от страна на основния прокурор. Добрев уточни, че с наличието си пред палата желаят оставка на основния прокурор, както и да не бъде подсилен Иванов на днешните избори.

„ За да могат прокурорите да покажат малко морал, в случай че е допустимо те да не гласоподават, да няма задоволително присъединяване на изборния развой, с цел да покажат, че има морални и етични прокурори в страната. Не може без спор и няколко претенденти да избират толкоз значими членове в толкоз значим орган като Висш съдебен съвет “, сподели той.

Мястото в Прокурорската гилдия се освободи, откакто Даниела Машева стана зам.-главен прокурор. Освен нея Иван Гешев нарави още един член на ВСС свой заместител – Пламена Цветанова. Тя обаче е от квотата на Народното събрание, който към момента не е разкрил процедура за избор на неин правоприемник.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР