Протести избухнаха в Париж в квартала, в който по-рано днес

...
Протести избухнаха в Париж в квартала, в който по-рано днес
Коментари Харесай

Кюрди се разбунтуваха срещу Турция в Париж

Протести избухнаха в Париж в квартала, в който по-рано през днешния ден бе осъществено нахлуване против кюрдски културен център и против близко кафене, където бяха убити трима души и още толкоз ранени, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. Представители на кюрдската общественост в Париж се събраха там и започнаха да скандират антитурски лозунги.

Протестиращите скандираха: " ПКК (Кюрдската работническа партия) " и " Мъчениците не умират ". После някои от тях издигнаха и барикади на една от улиците в квартала и подпалиха кофи за боклук. Полицията се намеси със сълзотворен газ, а стачкуващи започнаха да замерят служителите на реда с разнообразни предмети. Няколко чиновници на силите на реда са потърпевши.

Нападението през днешния ден бе осъществено от уединен стрелец, който изпитвал ненавист към мигрантите. Преди година той нападнал в прилежащ квартал мигрантски палатки и ранил със сабя двама суданци. Затова лежал в пандиза, само че бил пуснат преди 11 дни. Веднага след офанзивата кюрди от културния център обвиниха Турция, че е подбудителка, съобщи Франс прес. 

69-годишният стрелец съзнателно е търсил чужденци, съобщи министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен. Мъжът, пенсиониран влаков ватман, " очевидно се е насочил към чужденци ", съобщи Дарманен пред кореспонденти, като въпреки всичко добави, че " не е несъмнено ", че е целял да убие " по-специално кюрди ".

На 9 януари 2013 година в Париж бяха убити три кюрдски активистки на партията ПКК. Убийството тогава стана в същия този квартал. Разследването на това ликвидиране, което към момента тече, разкри интервенция на членове на турските секрети служби, само че поръчители по този начин и не бяха посочени.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР