Протестът на земеделците в Триъгълника на властта ескалира - хората

...
Протестът на земеделците в Триъгълника на властта ескалира - хората
Коментари Харесай

Протестът на земеделците пред МС ескалира

Протестът на земеделците в Триъгълника на властта ескалира - хората се пробваха да влязат в Министерския съвет, като настояха за незабавна среща с премиера Николай Денков. Четворен, компактен кордон от служители на реда ги спря да нахлуят вътре и се стигна до напрежение и конфликти, заяви Дарик.
 
" Предлагаме да спрат нелепостите и да седнем на разговор с министър-председателя. Няколко пъти им писахме и на него, и на министъра. Не можем да кажем на хората да се приберат на заколение. Искаме право на битие, не желаеме единствено пари ", обявиха недоволните. 
 
Малко по-късно, когато напрежението утихна, няколко представители на протестиращите въпреки всичко влязоха спокойно в постройката, с цел да входират декларацията с настояванията си в деловодството, след което излязоха и обявиха, че им е даден входящ номер и се чака да получат отговор.
 
" Преведоха ни през два входа и входирахме документите, няма желане за диалози от господин Денков. Ние сме свършили нашата работа - имаме входящо писмо ", показаха те.
 
Точно в 11:00 ч. представителите на 26-те аграрни организации, които желаят оставката на Кирил Вътев, излязоха на митинг в Триъгълника на властта - сред Министерския съвет, постройката на Народното събрание и Президентството. Бяха излети още веднъж литри с мляко в символ на неодобрение, този път протестиращите не докараха тежка техника. Протестът стартира умерено - с музика и хора и без признаци за идно ескалиране на напрежението. 

" Няма спомагателни средства за земеделието. Парите се местят от единия джоб в другия ", декларират от Инициативния комитет за избавяне на българското земеделие.
 
" Настояваме министърът на земеделието да спре да лъже и да манипулира българската общност, тъй като сутринта сподели, че протестиращите през днешния ден не търсят разговор и го отхвърлят ", съобщи Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на млекопроизводителите, който е един от уредниците на митинга.
 
 Животновъди разляха мляко пред Министерски съвет Животновъди разляха мляко пред Министерски съвет Източник: " Дарик "
Той е безапелационен, че настояванията им не са политически, а са свързани с просъществуването на българското земеделие в сензитивните браншове " Животновъдство ", " Зеленчукопроизводство " и " Плодове ". " Министърът непрекъснато трансферира проблемите, които той основава, към премиера акад. Денков. Дори през днешния ден си разреши да каже, че желаеме оставката на министър-председателя и на държавното управление, което изобщо не дава отговор на истината ", добави Венцислав Върбанов, ръководител Асоциацията на земеделските производители в България, който също е измежду уредниците на днешния митинг.
 
Според него, Вътев не е могъл да разбере какви са му функционалностите и защо тъкмо дава отговор. По думите му няма логичност в дейностите на министъра на земеделието и по тази причина му желаят оставката. Снощи част от сектора подписа съглашение с държавното управление.
 
" Всеки има право да стачкува в границите на закона. Който желае да стачкува, само че да не нарушава закона ", разяснява нощес министър председателят Денков. Той изясни, че продължаващите митингите фермери би трябвало първо да прочетат съглашението. 
 
" Бяха сложени избрани претенции към мен. Всички тези въпроси, които са сложени имат своето отражение в съглашението, което подписахме. Ако някой има искания към съглашението, дано първо да го прочете ", сподели мнистър-председателят.
 
" Искането да си подаде оставката министър Вътев - той не би трябвало да е адресирано до него. Да пратят писма до мен, до Мария Габриел, до Народното събрание. Но дано да има ясни претекстове, тъй като досегашните претекстове към този момент попадат в това съглашение ", добави Николай Денков.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР