Протестът на хотелиерите и ресторантьорите е бил политически яхнат и

...
Протестът на хотелиерите и ресторантьорите е бил политически яхнат и
Коментари Харесай

Бизнесът: Протестът беше политически яхнат. Никой не е искал оставки

Протестът на хотелиерите и ресторантьорите е бил политически яхнат и употребен от опозиционните сили. Никой от отрасъл не е желал оставки и не се е опитвал да нахлуе в Народното събрание, безапелационен е ръководителят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.
Вчера бизнесът блокира столицата и в продължение на часове окупира пространството пред Народното събрание, Министерски съвет, както и основни кръстовища в столицата. Хотелиери и ресторантьори се оповестиха срещу противоречивата Наредба №Н-18, съгласно която би трябвало да се вкара нов програмен продукт на касовите апарати в заведенията, обвързван с Национална агенция за приходите.

Недоволните застанаха през вчерашния ден под прозорците на властта и демонстративно счупиха десетки касови апарати, с цел да затвърдят позицията си. Протестът през вчерашния ден с изключение на всичко, се състоя и макар отменянето на Наредбата. Предишната нощ Министерството на финансите разгласи, че с 6 месеца ще бъде отсрочено приемането на противоречивата разпоредба.

“Протестът е бил подготвян от две седмици. В последния миг в 7:30-8:00 ч. вечерта на вторник се е стигнало до отчасти съглашение с министъра на финансите, само че такова огромно събитие е нямало по какъв начин да бъде анулирано напълно, описа ръководителят на Асоциацията на заведенията”, изясни Алибегов.

По време на вчерашните митинги обаче се чуха викания за оставка на държавното управление и с изключение на всичко се стигна до конфликти с жандармерията. Протестиращите се пробваха да влязат в постройката на Народното събрание. Стигна се до конфликти с жандармерията. Алибегов обаче е безапелационен - митингът е бил политически яхнат и бизнесът няма нищо общо с опитите за провокация.

“Протестиращите (хотелиери и ресторантьори) не са се пробвали да влязат в Народното събрание. Това беше самодейност на въпросната политическа партия, която се опита да яхне този митинг и го яхана и го трансформира в митинг, на който се вика „ оставка “ и „ промяна на държавното управление “, което дребният и междинен бизнес в никакъв случай не е желал “, разяснява той.

Става дума за партия “Възраждане”, която се появи на митингите.

По на Алибегов концепцията за демонстрацията на предприемачите е била единствено и само икономическа, само че митингът е бил употребен като опция.

“Ние не сме срещу Наредба №Н-18, ние сме срещу текстове в наредбата и получихме уверения от министъра и управлението на Национална агенция за приходите, че ще седнем идващите три месеца да променим тези текстове и идващите три месеца да има обяснителен интервал и да влезе в деяние “, изясни Алибегов.

“Най-големият проблем на всички хора е въпросната ставка на Данък добавена стойност, където не успяхме да получим даже единодушие за договаряния с министър Горанов. Затова хората от дребния и междинния бизнес от провинцията се усещаха застрашени и желаеха да изкажат това свое мнение и като цяло желаят понижаване на Данък добавена стойност в бранша на храните “, сподели ръководителят на Асоциацията на заведенията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР