Протеста преминава при засилено полицейско присъствие в 63-тия му ден.

...
Протеста преминава при засилено полицейско присъствие в 63-тия му ден.
Коментари Харесай

Ден 63-ти на протеста при засилено полицейско присъствие

Протеста минава при засилено полицейско наличие в 63-тия му ден. И довечера се събраха жители на площад " Независимост " с искане за оставка на ръководещите и основния прокурор, законодателни промени за машинно гласоподаване и промени в правосъдната промяна.

Има скупчване на полиция при постройката на Министерски съвет, а сутринта имаше компактен кордон от униформени към постройката на Народното събрание, когато депутатите пристигаха на работа.

Малко преди 20 ч. протестиращите блокираха придвижването в региона на Триъгълника на властта и спокойно отстояваха настояванията си. Протестиращи обявиха, че не са сюрпризирани от думите на премиера Борисов от през днешния ден, че мафията сега желае да смъкна държавното управление и че това е съображение да не се подава оставка на държавното управление.

Организаторите от така наречен " Отровно трио " обявиха в обществените мрежи, че за утрешния митинг към този момент са записани над 700 души, измежду тях и хора от чужбина. Те са безапелационни, че митингът ще бъде кротичък.

За 10-и септември (четвъртък) е оповестено по този начин нареченото " Втора велико национално въстание " за 8.00 часа сутринта.

Утре също ще има засилено полицейско наличие и инспекции на съмнителни лица са главните ограничения на Министерство на вътрешните работи за националния митинг. Проверките ще бъдат правени изборно, по преценка на служителите на реда. Не се оповестява точният брой на контролно-пропускателните пунктове. Полицията предизвести, че няма да позволява на площада лица с оръжие и неразрешени предмети. КПП-тата на площада ще са повече, а инспекциите ще са изборни - на хора със подозрително държание и с обемист багаж.

От полицията приканиха протестиращите да не се поддават на провокации. А протестиращи декларират, че тъкмо това е работата на органите на реда - " да откри провокаторите и да не ги допусне на митинга ".

" В съпоставяне с предишния път има доста нарастване на тези пунктове. При нужда ще бъдат проверявани обемисти багажи, лица със подозрително държание за носене на неразрешени от закона предмети, такива, които могат да се употребяват срещу живота и здравето на хората или за причиняване на материални вреди, както и пиротехника ", съобщи Радослав Стойнев, шеф на отдел " Охранителна полиция ", Столична дирекция на вътрешните работи.

Протестиращи желаеха оставките на основния секретар на Министерство на вътрешните работи, на шефа на Столична дирекция на вътрешните работи и на вътрешния министър поради дейностите на полиците във вечерта на митинга на 2 септември. Те изрично се разграничиха от провокаторите.

" Как, запитвам аз, тук в тъмната част на денонощието се появиха младежи със характерно особено облекло, оборудвани и раници, от къде са минали, в случай че няма някакво съглашателство, схващане от страна на органите на реда ", съобщи ген. Димитър Шивиков.

" Първите редове на полицейския кордон на практика разпръскваха и те разпръскваха в посока към хората във височина над главите на жителите. Това идва да покаже - те целят повсеместност на поразяване ", съобщи ген. Валери Григоров.

От Министерство на вътрешните работи настояват, че на 2 септември не е имало принуждение против протестиращи и че при защитата не са употребявани частни гардове.

От полицията оповестиха, че за на следващия ден по законов път са оповестени два митинга и още един, който е нерегламентиран.

Във видео юрист Николай Хаджигенов дава " указания за сигурност при задържане и полицейско принуждение ":

" Длъжни сме да предположим, че на следващия ден още веднъж ще има държавни или платени от олигарсите на държавното управление провокатори. Такива хора към този момент не ги снимайте и не ги давайте на полицията, тъй като тя както към този момент знаем, не реагира. Отдръпнете се от тях. Ако обаче има задоволително доста хора, евентуално няма да може да се дръпнете на никое място. Тогава просто седнете ", уточни Хаджигенов и добави:

" Нужно е да предположим, че още веднъж ще има полицейско принуждение. Полицията и " Жандармерята " ще бъдат оборудвани всички с противогази, което значи доста повече газ. Това, което би трябвало да запомним като среща с този газ, е да не пипате нищо с ръце, дръжте си ръцете надалеч от очите, не се мийте с вода, тъй като става по-лошо. Ще бъде проведен пункт както и предходния път зад фонтана пред Президентството, зад сцената. Поръчали сме сухи кърпи, ръкавици ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР