Протест заради побой над медици от Спешна помощ-Петрич се състоя

...
Протест заради побой над медици от Спешна помощ-Петрич се състоя
Коментари Харесай

След нападението на екип на Спешна помощ: Медици протестираха в Петрич

Протест поради побой над медици от Спешна помощ-Петрич се състоя в южния град.

Той беше проведен от Национален профсъюз „ Защита “ по повод случай от 8 март, когато млад мъж от петричкото село Кавракирово атакува екип на Спешна помощ.

Председателят на синдиката Красимир Митов сподели пред медиите, че тези случаи се трансформират в всекидневие, по тази причина митингът ще се придвижи и в София и ще бъде подсилен от всички центрове в страната. 

От синдиката упорстват за законодателна смяна, с която да се подсигурява недостижимост на работещите в опазването на здравето. Всеки, който посегне на доктор, сестра, фелдшер или водач, да бъде наказан по бързата процедура и да заплати огромна санкция. 

Пострадалия на 8 март водач Костадин Неделчев описа пред медиите, че това е следващият случай, при който се случва нахлуване над екип. По думите му нападенията са по-рядко, само че доста постоянно се случва да има обиди и неприятни диалози. Неделчев споделя, че нещо би трябвало да се промени, за по-голяма сигурност. 

Според него пациентът, за който са отишли на адрес на 8 март, най-вероятно е бил използвал алкохол . " Той си беше спокоен, доколкото знам беше обичай от брат си и фелдшера реши, че е хубаво да се вземе в болница, с цел да се създадат рентгенови фотоси и проучвания “, сподели Неделчев. 

След като колата за спешна помощ потегля, водачът вижда през прозорчето, че п острадалият атакува фелдшера, като и нанася удари в региона на гърдите . Спрял е, с цел да помогне на своя сътрудник.
 Българска телеграфна агенция
След като потърпевшият е чул, че фелдшерът се обажда на полицията, стартира да се самонаранява, като си удря главата в стената на колата за спешна помощ, помощните носилки и така нататък, описа водачът.

След това екипът на Спешна помощ е помолил околните да си го приберат и са решили да си тръгнат , тъй като към колата за спешна помощ са се събрали доста близки и не са знаели по какъв начин ще продължи обстановката.

Председателят на синдиката описа, че през днешния ден са тук, с цел да изразят своята поддръжка към филиала на Спешна помощ в Петрич, само че и да изразят неодобрение , тъй като това се случва години наред. 

„ Алармирали сме всички държавни управления, парламентарни групи, ръководители на здравни комисии и макар обещанията, че най-накрая ще се откри някаква законова рамка , която в един миг ще спре насилието над медици, за най-голямо страдание, години наред, насилието се ускорява, става всекидневие.

Никаква реакция от институциите, тъй че този митинг, който ще стартира оттук насетне, той ще се придвижи и в София и ще бъде подсилен от всички центрове в страната “ , сподели той. 

След като няма " чуваемост ", ние би трябвало да накараме ръководещите да схванат, че фактически има проблем и че би трябвало да намерим решение, добави Митов. Той уточни, че единствено преди месец е имало пребит водач в София. 

Митов изясни, че за екипите на Спешна помощ няма сигурност, изключително по кварталите с малцинствата . По думите му там казусът е още по-сериозен. Заместник-председателят на синдиката Милена Атанасова упорства екипите на Спешна помощ да бъдат застраховани до момента в който са на дежурство.

Тя изясни пред медиите, че сега екипите са застраховани, единствено до момента в който са в колата за спешна помощ, когато те са отвън колата за спешна помощ няма застраховка т.е. когато пострада някой от екипа , в случай че е отвън колата за спешна помощ и по-късно му се наложи по-продължително лекуване, няма никаква застраховка, сподели Атанасова. 

Протестът беше подсилен от работещи в Спешна помощ в Сандански и Кресна. 

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР