Протест в защита на паметника Альоша се проведе в Пловдив,

...
Протест в защита на паметника Альоша се проведе в Пловдив,
Коментари Харесай

В Пловдив се надига въстание с кървави заплахи в защита на Альоша

Протест в отбрана на паметника Альоша се организира в Пловдив, а десетките бранители на монумента развяха съветски флагове. Депутати от София дойдоха в града, с цел да изразят противоречие с концепциите за пренасяне на паметника, издигащ се на върха на хълма Бунарджик. Искането за пренасяне на паметмика е на двама общински съветници от ДСБ - Владимир Славенски и Йоно Чепилски. Те обаче не срещнаха поддръжка в комисиите на локалния парламент, които взеха решение, че би трябвало да се направи финансова аргументация и допитване.


" Да спасим Альоша от новите варвари " и " В общинския съвет няма място за нацисти ", гласят част от плакатите на протестиращите, съобщи кореспондентът на БГНЕС от града под тепетата.


" Историята не може да се подлага на референдум, паметта на милионите починали не може да се подлага на референдум, починалите над 30 000 български бойци не могат да се подлагат на референдум, Пловдив няма потребност от референдум ", съобщи Весела Станчева, която провежда днешния митинг. Пловдивчанката дефинира монумента като неизменима част от образа на града.


Пред общинския съвет в града се събраха и представители на разнообразни политически сили, пристигнали да се разгласят срещу местенето на Альоша. Иван Петков от Българска социалистическа партия съобщи, че е пристигнал да каже твърдо " не " на тези, които желаят да пренапишат историята и прочете декларация, която ще бъде повторена на сесията пред съветниците. На митинга пристигнаха още депутати от партията, измежду които Иван Ченчев и Кристиан Вигенин от София.


" Дошли сме да се противопоставим против опитите да бъдат рязани монументи с флекс и да бъде демонтирана и пренаписвана историята. Това са признаците на новия фашизъм, който преследва всеки, който мисли друго ", сподели и Мая Манолова, която също дойде в града под тепетата. По думите ѝ всички демократично мислещи хора би трябвало да се изправят " против опитите на сглобката да продължи с рязането на монументи ".

Част от протестиращите влязоха в залата на общинския съвет. Някои се заканиха, че " кръв ще се лее ", в случай че бъде махнат Альоша. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР