Протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор събра

...
Протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор събра
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Протест против кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор събра хиляди пред столичната Съдебна палата във вторник вечерта. Протестът прерасна в Марш за правораздаване до постройката на Народното събрание

11% от компаниите в България възнамеряват да усилят личния състав си през октомври - декември, демонстрира тримесечното проучване на Manpower, извършено с 621 работодатели в страната Българският еврокомисар Мария Габриел получи сектор обучение и младежка политика в новата Европейска комисия , стана ясно във вторник, когато новият ръководител на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен разгласи ресорите на 27-те комисари. Секторът обучение няма особена политическа тежест, само че пък в новия сектор на Габриел влизат стратегиите " Еразъм 2 ", " Творческа Европа " и " Хоризонт ", чийто общ бюджет за идващите години е към 140 милиарда евро - доста повече спрямо предходния по дигитализацията.

Бившият народен представител и издател на " Дума " Николай Малинов, ръководител на Движение " Русофили ", получи обвиняване за шпионаж в интерес на Русия за смяна на геополитическата ориентировка на България. На Малинов е наложена парична гаранция от 50 000 лева и възбрана да напуща страната. Забрана за влизане в страната за период от 10 години е наложена на някогашния руски шпионин Леонид Решетников и на предприемача Константин Малофеев. " Шпионският скандал ", почнал с обиски и арести в понеделник, докара до чуване в Народното събрание в сряда на вътрешния министър Младен Маринов, ръководителя на ДАНС Димитър Георгиев и основния прокурор Сотир Цацаров.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Явор Нотев бе освободен като заместник-председател на Народното събрание, откакто той и останалите депутати от " Атака " напуснаха парламентарната група " Обединени патриоти ". Това стана, откакто водачът на " Атака " Волен Сидеров, Десислав Чуколов и Павел Шопов бяха изключени от групата.

Свят
Докато английският министър председател Борис Джонсън търпи проваляне след проваляне в Народното събрание поради Brexit, митингите против него в Лондон и други градове не стихват

Фотограф: Reuters
Британският парламент се разпусна, министър председателят отхвърля да желае отсрочване на Brexit. Преди да излязат в пауза до 14 октомври, депутатите задължиха премиера Борис Джонсън да изиска отсрочване на напускането на Европейски Съюз, в случай че до 31 октомври няма съглашение за бъдещите връзки, и отхвърлиха настояването му за предварителни избори. Джонсън продължава да упорства, че Англия излиза от Европейски Съюз на 31 октомври " без в случай че и обаче " и че той " няма да желае повече безсмислени отлагания ".

Тръмп уволни Джон Болтън поради " остро противоречие ". Той е третият консултант по националната сигурност, отхвърлен от екипа на американския президент и беше освободен след известие на Тръмп в Twitter: " Снощи осведомих Джон Болтън, че услугите му към този момент не са нужни в Белия дом. Несъгласието ми с доста от предложенията му е остро. " Според в. " Вашингтон пост " е имало спор поради дипломатическите старания на Тръмп с талибаните, които биха довели до евакуиране на американските бойци.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис разгласи проекти за данъчни облекчения и промени. От 2020 година корпоративният налог ще бъде понижен от сегашните 28% до 24%. Премиерът също по този начин желае да смъкна от 22% до 9% налога върху приходите под 10 хиляди евро годишно и да понижи налога върху дивидентите на половина до 5%. Той разгласи още, че ще бъдат оповестени процедури за приватизация на държавната газова компания DEPA, петролната компания Greek Petroleum и каузи от 30% в интернационално летище в Атина, който е благосъстоятелност на страната.

Украинският режисьор Олег Сенцов бе един от освободените след замяна на пленници сред Русия и Украйна. Сенцов беше наказан на 20 години затвор от съветски съд по обвинявания в тероризъм

Фотограф: Reuters

Икономика

Държавната компания " Автомагистрали " взима контракт за 60 млн. лева за поддръжка на част от " Тракия " . Успоредно с контракта вървят и всички поправки на мостове, настилки и така нататък за десетки милиони, които се дават на поддържащата компания без търг и конкурс. В края на август АПИ е сключила контракт за 59 млн. лева с Данък добавена стойност за поддържане на 240 км от автомагистрала " Тракия ". Отделно АПИ избира още веднъж " Автомагистрали " за поддръжка на 93 км от " Хемус " сред София и Ловеч за 42 млн. лева с Данък добавена стойност. " Автомагистрали " има и контракт за още над 14 млн. лева за " Тракия " сред Стара Загора и Бургас.

Електронното приложение за възобновяване на Данък добавена стойност към момента не работи , алармираха компании. Приложението за връщане на налога, заплатен в Европейски Съюз, беше спряно от Национална агенция за приходите, откакто стана ясно, че през него е направена хакерската офанзива против уеб страницата на приходната организация, при която изтекоха данни на милиони жители. Крайният период компаниите да подадат искане за прихващане или възобновяване на Данък добавена стойност, заплатен през 2018 година в друга страна от Европейски Съюз, изтича на 30 септември. От Национална агенция за приходите дадоха отговор на " Капитал ", че сега се правят проби за сигурност.

Едва 20% от бюджетите на дребните градове в България идват от локални налози и такси , демонстрират данни на Института за пазарна стопанска система (ИПИ). Според числата две трети от бюджетите на общините се финансират от държавните прехвърляния, което основава мощна взаимозависимост от централната власт. Това стимулира ИПИ да започва осведомителна акция " 2% в твоята община ", която предлага преотстъпване на една пета от приходите от подоходното облагане към общините.
Фондовата борса в Хонконг (HKEX) предлага 32 милиарда паунда за английския си съперник London Stock Exchange (LSE), оповестява Financial Times. Офертата прави оценка пазара в Лондон с 23% над цената на акциите й при затваряне на пазара във вторник. В свое изказване основният изпълнителен шеф на HKEX Чарлз Ли споделя, че договорката ще предефинира световните финансови пазари. Ако, несъмнено, се случи.

Бизнес

Младите българи пътуват от ден на ден в чужбина, като приблизително посещават по три страни на година , сочи изследване на финтех компанията Revolut. Проучването обгръща летните сезони за 2018 и 2019 година Същевременно обаче е регистрирано и понижение на разноските зад граница - от 114.27 лева дневно за пътешестване в друга страна през 2018 година до 98.86 лева това лято. В България Revolut има 70 хиляди консуматори, сочат данните на компанията.

Производителността на труда в България се усилва с 3.5% през второто тримесечие на годишна база, сочат данни на Национален статистически институт. Темпът леко се забавя по отношение на регистрираните 4.6% през първите три месеца на годината. Производителността в промишлеността е най-висока - 7.8 хиляди лева основава всеки служащ. Сделки и планове

" Нова тв " ще може да купи дребния дял в " Нет инфо " , излиза наяве от известие на уеб страницата на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Регулаторът още веднъж ще гледа настояването на " Нова броудкастинг груп " да придобие цялостен надзор над най-голямата онлайн група на българския пазар, където са имейл платформата abv.bg, платформата за видеосъдържание Vbox7, Vesti.bg, Dariknews.bg, Sinoptik.bg, Edna.bg, Gong.bg, Grabo.bg, Trendo.bg и други

Свързано с Lafka сдружение купува назад търговеца на едро ЕЛД от цигарения тръст BAT. " Експрес логистика и дистрибуция " беше продадено в пакет с марките на " Булгартабак " на British American Tobacco (BAT) през 2017 година От заявление за централизация в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обаче излиза наяве, че " Логистик груп инвест " има намерение да придобие дружествените дялове в дистрибуторската компания. Акциите на новосъздадената компания са поделени сред Христо Лефтеров и Симеон Алексиев, които имат директни връзки с следените от Пеевски " Булгартабак " и " Лафка маркет ".

Mondelez влага над 22 млн. лева във фабриката в Своге. Парите ще бъдат вложени в нова пакетажна линия, която може да създава до 6600 шоколадови бонбона в минута - над двойно повече от остарялата. Инвестицията на " Монделийз интернешънъл " ще разреши на завода да се трансформира в център за произвеждане на бонбони Milka. Българската фабрика е единствената на корпорацията в Югоизточна Европа.

Стартъпът PropertyClub.eu стъпват и на пазара на краткосрочни наеми. Към момента платформата е профилирана в капиталови покупко-продажби за недвижими парцели на правилото на споделеното финансиране. Стратегията за бъдещето обаче е споделено да бъдат купувани парцели с капацитет за отдаване чартърен в Airbnb.com и Booking.com.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР