Протест с искане за оставката на правителството тръгна от парламента

...
Протест с искане за оставката на правителството тръгна от парламента
Коментари Харесай

Протест за оставка на кабинета блокира движението в Триъгълника на властта

Протест с искане за оставката на държавното управление потегли от Народното събрание към Триъгълника на властта и блокира придвижването по двата централни булеварда " Дондуков " и " Цар Освободител ".
 
 митинг министерски съвет БГНЕС

Демонстрацията е проведена от партия " Възраждане ", само че се виждат поддръжници и от други извънпарламентарни обединения, пенсионери, младежи. Присъединиха се и депутати от Българска социалистическа партия, като Таско Ерменков и Георги Свиленски. По думите на Ерменков партията му подкрепяла всеки, който желае да смъкна държавното управление, без значение от коя политическа мощ е. Затова щяло да е неестествено той да не е на открито дружно с протестиращите. Соцдепутатът отнесе ругатни от една от протестиращите, която опита да го изгони от митинга на " Възраждане ". " Комунистите какво вършат тук! Не ви желаеме тук ", провикна се жена от Стара Загора.

Недоволните развяват трибагреника и скандират " оставка ", а към час след началото на митинга поеха по жълтите павета към Министерския съвет. Сред доводите да стачкуват те акцентираха несъгласието си с отхвърли от лв. и замяната му с еврото и настояха за референдум. Протестиращите се афишират още и против контракта с Канада, прочут като СЕТА, утвърден на първо четене от Народното събрание.

Полицейското наличие на жълтите павета е съществено подсилено .

Плътен кордон униформени с жилетки с надпис " антиконфликт " бяха застанали още в началния час на митинга пред парадния вход на Народното събрание. Протестиращите се бяха събрали до Паметника на Цар Освободител и през първия час не бяха затворили булеварда, тъй че и двете платна останаха свободни за напредване на колите. След 13.15 обаче те се насочиха на шествие в посока на Министерския съвет и блокираха придвижването по Царя, а по-късно го отделиха и на бул. " Дондуков " пред Министерския съвет, където се събраха да освиркват и да викат " мафия " и " оставка ".
 
 митинг министерски съвет БГНЕС

През това в Народното събрание вътрешният министър Младен Маринов посочи, че митингът е публично деклариран от партия " Възраждане " . Министърът прикани да не се нарушава публичният ред и бе безапелационен, че полицията ще бди за провокатори.

" Организаторът носи отговорност за опазването на публичния ред. Винаги сме деликатни за провокатори, които биха нарушили публичния ред. Миналия петък имаше подобен митинг, част от лицата нарушиха публичния ред, блокирайки пътни артерии, без да имат заповед за ограничение на придвижването. Към момента приканвам уредниците да портестират, само че да съблюдават правата на останалите жители ", акцентира той.

Маринов прикани и да няма случаи на принуждение към служителите на реда, каквито имаше при митинга пред Министерство на регионалното развитие.

" Първата линия служители на реда са екипите за разговор и антиконфликт. Това е сигнал към протестиращите, че ние сме там, с цел да осигурим тяхното конституционно право на митинг. Но когато се излезе отвън рамките на закона, останалите жители чакат да се намесим, тъй че градът да действа обикновено. Надявам се уредникът да преценя тези неща и да не предизвика, той носи отговорност ", добави министърът.
 
 Народно заседание митинг Василия Пейчева, DarikNews.bg

 Народно заседание митинг Василия Пейчева, DarikNews.bg

 Народно заседание митинг Василия Пейчева, DarikNews.bg

 Народно заседание митинг Василия Пейчева, DarikNews.bg

 Народно заседание митинг Василия Пейчева, DarikNews.bg
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР