Протекционистката политика на американския президент Доналд Тръмп сериозно разтревожи търговските

...
Протекционистката политика на американския президент Доналд Тръмп сериозно разтревожи търговските
Коментари Харесай

Европа към Тръмп и САЩ: Ако искате търговска война, ще я получите

Протекционистката политика на американския президент Доналд Тръмп съществено разтревожи комерсиалните сътрудници на Съединени американски щати, а последните му обществени изяви в допълнение изостриха напрежението.

Наложените от Щатите високи мита разтревожиха Европа, която предизвести, че всевъзможни ограничавания за импорт на европейски артикули от страна на Вашингтон ще срещнат бърз отговор от Европейски Съюз, наблягайки продължаващия риск от трансатлантическа комерсиална война.

" Европейският съюз е подготвен да реагира бързо и уместно при положение, че износът ни бъде обиден от каквито и да било ограничаващи търговски ограничения от Съединени американски щати ", предизвести представителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Реакцията на Брюксел идва откакто Тръмп съобщи в изявление пред английския ТВ канал ITV, че има " доста проблеми с Европейския съюз " и това " може да се трансформира в нещо доста огромно от позиция на търговията ".

Президентът съобщи, че Европейски Съюз има " незаслужено преимущество " в търговията със Съединени американски щати, визирайки комерсиалния недостиг на Вашингтон по отношение на Европа.

Европейски Съюз не остана безразличен по отношение на дейностите на американския президент да наложи мита върху вноса на слънчеви панели и перални машини в Съединени американски щати въз основа на рядко употребявани " защитни " правила.

Предупреждението на европейските управляващи е обвързвано и с продължаващата опасност от страна на Вашингтон за ограничение на американските покупки на задгранична стомана и алуминий на съображение национална сигурност.

Брюксел се пробва да резервира пазарите отворени в международен мащаб, противопоставяйки се на концепциите на Тръмп за битка с глобализацията и да подчертае продължаващото комерсиално въздействие на блока, макар че Англия се готви да напусне през март 2019 година

Европейски Съюз неотдавна подписа съглашения за свободна търговия с Канада и Япония, работи интензивно за сходна договорка с Латинска Америка и се приготвя за диалози с Австралия и Нова Зеландия.

Миналата седмица еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом съобщи, че администрацията на Тръмп е оставила света комплициран, оттегляйки се от световните въпроси и предоставяйки на Европейски Съюз повече благоприятни условия за деяние.

" Много страни са леко озадачени от неналичието на водачество от Съединени американски щати. Те се отдръпват от световната сцена; това освобождава място за Европейския съюз да покаже, че може да създадем положителни търговски съглашения ", уточни Малмстрьом.

Схинас бе безапелационен, че Европейски Съюз е зает с многостранния стопански ред от края на Втората международна война и подсилен от Световната комерсиална организация.

" Търговията може и би трябвало да бъде печеливша за всички. Докато търговията би трябвало да бъде отворена и обективна, тя също би трябвало да се основава на правила ", съобщи представителят на Комисията. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР