Прословутите първи думи, изречени от Нийл Армстронг, може и да

...
Прословутите първи думи, изречени от Нийл Армстронг, може и да
Коментари Харесай

Прословутите думи на Армстронг не били спонтанни

Прословутите първи думи, изречени от Нийл Армстронг, може и да не са били толкоз спонтанни, колкото в началото се смяташе, написа Mashable.

Армстронг, който се трансформира в първия човек, стъпил на най-близкия комшия на Земята през юли 1969 година в границите на историческата задача на NASA Аполо 11, споделя: „ Една дребна крачка за индивида - един огромен скок за човечеството “.

Впоследствие – в голям брой изявленията и даже в личната си автобиография – Армстронг упорства, че тези думи са му хрумнали, чак откакто е кацнал на Луната и до момента в който е очаквал да излезе от лунния модул Орел. 

В документален филм на Би Би Си (Neil Armstrong - First Man on the Moon) обаче Дийн Армстронг – братът на астронавта – декларира, че двамата са обсъждали изявлението месеци по-рано по време на вечерна игра на Risk, при която Нийл му е подал дребна записка.

„ На нея пишеше „ Това е една дребна крачка за индивида - един огромен скок за човечеството “. „ Предположих, че ще ти хареса - отвърна той. - Но въпреки всичко взех решение да го прочетеш “, споделя Дийн Армстронг.

Нийл Армстронг, който умря на 25 август 2012 година на 82-годишна възраст, в никакъв случай не е споменавал обществено този диалог. Ако думите на Дийн Армстронг са правилни, то множеството изявления на първия човек, стъпил на Луната, излизат погрешни.

„ Нийл Армстронг е казвал неведнъж, че не е мислил авансово какво ще каже, до момента в който не е стигнал до повърхността на Луната – споделя галактическият историк Робърт Пърлман, редактор на collectSpace.com. – Той е разполагал с няколко часа след кацането, в които е имал опцията да обмисли кои ще бъдат първите му думи. “

Тази версия на историята се удостоверява и други астронавти, в това число тези, които летят дружно с Армстронг на Аполо 11.

„ Неговите спътници Бъз Олдрин и Майкъл Колинс споделиха, че той не е обсъждал с тях какво ще каже преди самата задача или по време на нея “, добавя Пърлман пред Space.com.

Какво би дал отговор в този момент, в случай че Нийл бе жив?

„ Без значение дали е съзнателно или не, изявлението на Дийн Армстронг допуска, че неговият брат е лъгал повече от 40 години “, добавя Пърлман.

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР