Проследяването на телефоните на хора, които не спазват задължителна карантина,

...
Проследяването на телефоните на хора, които не спазват задължителна карантина,
Коментари Харесай

Проследяването на телефоните на карантинираните е противоконституционно

Проследяването на телефоните на хора, които не съблюдават наложителна карантина, е оповестено от Конституционния съд за противоречащо на главния закон. Решението е признато с 10 гласа, а на изключително мнение са били съдиите Павлина Панова и Анастас Анастасов, съобщи БНР.

Контролът посредством мобилно устройство беше въведен през април с изненадваща смяна в Закона за електронните известия.

Конституционният съд беше сезиран от депутатите от " Българска социалистическа партия за България " с претекст, че с измененията, които ще продължат да работят и след въведеното на 13 март изключително състояние, се отваря необятно вратата за злоупотреби и опция за всеобщо следене на огромен брой хора.

С текстовете беше планувано, че данните, с които се откриват употребените кафези от мобилните телефони, би трябвало да се пазят 6 месеца и " за потребностите на насилственото осъществяване на наложителната изолираност и болничното лекуване на лица по Закона за здравето, които са ги отказали или не ги извършват ".

Достъп до тази информация получиха няколко дирекции в Министерство на вътрешните работи с право да я получат неотложно, а едвам по-късно да уведомят съда.

Какви са претекстовете на болшинството и на малцинството ще станат ясни след издание на решението на конституционните съдии.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР