Пропуснахме и възможността да влезем в Еврозоната за 2024 година.

...
Пропуснахме и възможността да влезем в Еврозоната за 2024 година.
Коментари Харесай

Симеон Дянков: БСП е ключът към кабинет на ГЕРБ, ДПС и БВ

Пропуснахме и опцията да влезем в Еврозоната за 2024 година. Но в случай че се стегнем и имаме две сполучливи години с ниска инфлация и бюджетен недостиг това може да стане през 2026 година. 

Възможно е и съставянето на държавно управление „ Център “ - с ГЕРБ, Движение за права и свободи, Български напредък и Българска социалистическа партия. Това сподели в „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия някогашният финансов министър Симеон Дянков. 

Той напомни, че сега не отговаряме на три от критериите от Маастрихт.

„ Ако се създадат сметките за България и я пуснете / в еврозоната/ би трябвало да махнат най-малко една трета от страните от еврозоната. Може най-малко в 2026 това да стане. Спекулация е по кое време ще е идващият прозорец за банкет – ние сега просто не изпълняваме критериите изключително този за инфлацията. Ако 2024 и 2025 са сполучливи – през 2026 влизаме! По- добре ние сами да се откажем от влизане през 2024, в сравнение с да ни откаже Брюксел “, сподели Дянков.

Според него притеснителното е, че към този момент одобряваме недостиг над 3% за естествен за България.

„ Това е неточност, тъй като в обстановка, където лихвите се подвигат стремително какъвто и недостиг да имаме, той ще е безценен. Ако харчим повече в сравнение с имаме – или би трябвало взимаме заеми, или да подвигаме налозите. Вдигането на Данък добавена стойност би бил едно такова нарастване. Или да вдигнем плоския налог от 10% до 15%, само че постъпленията ще са доста дребни. С повдигането Данък добавена стойност, всеки % нагоре носи още към 2 милиарда лв. във фиска. На нас ни би трябвало кабинет, който да излезе и да каже – желаеме повече харчения, значи подвигаме налозите. А в сегашната обстановка никой няма да направи това “, изясни някогашният финансов министър.

Според Симеон Дянков минималната работна заплата би трябвало да се вдигне до 850 лв., само че нарастването би трябвало да е брутно, а не чисто. А политиците ни желаят противоположното.

„ От 2019 до момента за 3 години преди тези промени МРЗ се е качила с 27%. Инфлацията се е качила с малко над 27%. Необходимо ли е да се усилва? Това би трябвало да направи работещият длъжностен кабинет. Това би трябвало да се направи до идващия месец, а не да се изчаква до идната година. Можем да си позволим служебната финансова министърка /Росица Велкова/ да го внесе в Народното събрание. Но не и 850 лв.. С прослуженото време МРЗ ще доближи 850 лева 600 милиона от бюджета дават към 100 лв. нарастване на минималната заплата и това е във опциите ни “, уверен е той. 

В първите 10 лв. от 710 до 720 – с 46 милиона се усилва. За 100 лв. – това ще е към 600 милиона лв., пресмята някогашният финансов министър. 

Той сподели, че предходният постоянен кабинет е посочил връзката сред недостиг и инфлация. В бюджета за следващата година са дадени обилни суми за инфраструктурни планове, а ще чакаме и пари от Плана за възобновяване.

Дянков е оптимист съм за съставянето на постоянно държавно управление и известно примирение при Продължаваме промяната. 

„ Би било добре да има коалиция „ Център-Дясно “ с ГЕРБ, Промяната и Демократична България. По-скоро обаче ще има коалиция „ Център “ с ГЕРБ, Движение за права и свободи и Български напредък и с Българска социалистическа партия, които видяха, че когато са в държавното управление могат да прокарват обществените си политики. ГЕРБ и Движение за права и свободи имат интерес да се върнат в политиката с цел да напомнят какво е било при тях след последните две години. Според мен Българска социалистическа партия ще желаят да са в такава коалиция – има обществени политики, които в случай че не са в Народното събрание не могат да прокарат. В Българска социалистическа партия е ключът за тази коалиция! В този по-десен формат те ще покажат, че са балансьор и ще прокарват по-социални политики “, сподели Симеон Дянков. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР