Проправителственият турски вестник Йени Сафак пише, че предстоящо решение на

...
Проправителственият турски вестник Йени Сафак пише, че предстоящо решение на
Коментари Харесай

В Истанбул: Ще стане ли Света София джамия

Проправителственият турски вестник „ Йени Сафак ” написа, че идно решение на държавното управление на страната би дало опция музеите, които са работили като джамии през османско време, още веднъж да станат мюсюлмански места за поклонение , заяви „ Катимерини ”.

В момента се чака решение на Върховния административен съд в Турция дали Музеят на Чора в истанбулския квартал „ Едирнекапъ ”, който е някогашна византийска черква, ще бъде употребен като джамия. Положителното решение на съда може да проправи пътя за сходно решение и за гръцката православна катедрала „ Света София ”, разяснява турското издание.

Няколко пъти Анкара заплаши, че ще трансформира византийската катедрала в джамия. През март президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че е допустимо да се „ промени името от музей в джамия „ Света София “. Предложението на Ердоган провокира неодобрение в Гърция, защото издигнатата през VI век катедрала е била седалище на гръцката православна черква. Тя остава такава до 1453 година, когато е превърната в джамия след завладяването на Константинопол от османските войски. Основателят на световна Турция Мустафа Кемал Ататюрк през 1935 година афишира храма за музей, който всяка година притегля милиони туристи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР