Пропорционалното дишане е техника за дишане, която се фокусира на

...
Пропорционалното дишане е техника за дишане, която се фокусира на
Коментари Харесай

Как се практикува пропорционално дишане?

Пропорционалното дишане е техника за дишане, която се концентрира на управлението на дълбочината и ритъма на дишането ни посредством характерни пропорции сред поемане, задържане на дъха и издишване.

Тази методика има корени в антични духовни и метафизичен практики, като йога и тай-чи, и се е трансформирала в известна техника за справяне със стрес и възстановяване на физическото и психическото здраве.

Пропорционалното дишане е учредено на концепцията, че вярното дишане може да помогне за контролиране на равнищата на стрес, възстановяване на концентрацията и фокуса, стимулиране на релаксацията и понижаване на признаците на тревога и меланхолия.

Техниките на пропорционалното дишане могат да бъдат употребявани и като средство за справяне със стрес и за възстановяване на качеството на съня.

Как се практикува пропорционалното дишане

Пропорционалното дишане нормално се реализира посредством разнообразни техники на дишане, които се концентрират на избрани пропорции сред продължителността на вдишването, задържането на дъха и издишването.

Една от главните техники за съразмерно дишане е известна като " 4-7-8 ". Тази техника включва следните стъпки:

1. Вдишване за 4 секунди: За начало, седнете или легнете в комфортна позиция. Затворете очите си и вдишайте през носа си за 4 секунди, като се стремите да напълните постепенно и цялостно белите си дихателните пътища;

2. Задържане на дъха за 7 секунди: След като сте изцяло вдъхнали, задръжте дъха си за 7 секунди. По време на задържането на дъха, пробвайте се да се фокусирате върху чувствата в тялото си и да си визиите спокоен и съразмерен образ;

3. Издишване за 8 секунди: След като сте задържали дъха си за 7 секунди, издишайте постепенно и гладко през устата за 8 секунди. Освободете въздуха си леко и следено, като се уверите, че изпразните въздуха си изцяло.

Тази поредност от поемане, задържане на дъха и издишване се повтаря нормално няколко пъти, като се стремите да поддържате идентична дълготрайност и съразмерност сред всяка фаза от техниката.

Какви са изгодите на пропорционалното дишане

 Пропорционално дишане

Една от основните изгоди на пропорционалното дишане е неговото способстване за понижаване на напрежението и тревогата. Когато се концентрираме върху дишането си и ритъма му, това ни оказва помощ да се успокоим и да понижим равнищата на стрес в нашето тяло.

Пропорционалното дишане подтиква характерен нерв - блуждаещия нерв, който е виновен за отпущането и релаксацията на организма. Това води до по-нисък сърдечен темп и кръвно налягане, като резултат на по-ниско равнище на стресови хормони в организма ни.

Освен това пропорционалното дишане може да помогне за възстановяване на качеството на съня. Когато практикуваме тази техника преди заспиване, ние успокояваме нервната си система и сътворяваме по-подходящи условия за разпределяне и релаксация. Това може да докара до по-дълбок и по-продължителен сън, който е от значително значение за нашето общо здраве и благоденствие.

Пропорционалното дишане може да усъвършенства също по този начин нашата централизация и фокус. Когато сме ориентирани към дишането си, ние сътворяваме по-голяма информираност за нашето настоящо положение и околната среда. Това ни оказва помощ да се съсредоточим върху дилемите си по-ефективно и да реализираме по-добри резултати в работата и ученето си.

Вижте още:

- Какво е различно дишане;

- Многобройните изгоди от холотропното дишане.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР