Пропастта между хората с увреждания и държавата продължава да расте.

...
Пропастта между хората с увреждания и държавата продължава да расте.
Коментари Харесай

Центърът за деца с увреждания в Банско отбеляза 20-годишнината си с драматизация по Мечо Пух“

Пропастта сред хората с увреждания и страната продължава да пораства. Месеците митинги на майките на деца с увреждания и неналичието на чуваемост унищожават и последните мостове към вярата за достоен  живот на тези  хора и фамилии. На фона на тази тъжна действителност има общини, в които обществената политика и отношение към уязвимите групи „ създава “ наслада, а грижата е същинска, не лицемерна.

Дневният център за деца и младежи с увреждания „ Здравец “ в Банско чества през вчерашния ден своя 20-и рожден ден. В препълнената зала на читалището беше показана драматизацията по претекстове от класиката за дребни и огромни „ Мечо Пух “ в границите на плана „ Социализация посредством спектакъл “.

Всяка роля беше дублирана по изключително автентичен метод - дете от всеобщото учебно заведение държеше за ръка своето приятелче с увреждане и дружно изричаха думите на Прасчо, Йори, Мечо Пух и мъдрия бухал. След месеци усилена работа на експерти, родители, учители  и деца аплодисментите и сълзите на наслада бяха заслужени.

Това е следващият от десетките планове, които  осъществя сдружението на родителите на деца с увреждания „ Избор “, споделя ръководителят доктор Райна Глушкова:

„ Много съм удовлетворена. Двадесет годни труд, който не е отишъл на вятъра. Децата са щастливи…, родителите – спокойни. Какво повече да желаеме “.

Общуването посредством изкуство е един от главните способи, които се ползват в работата с децата и младежите с увреждания. А учителката по музика Мария Тодева е горда със своите гении.

„ Децата са доста естествени и откровени. Съприкосновението им с музиката просто ги възвишава, облагородява “, показа тя.

Дневният център за деца и младежи с увреждания е специфичната тематика и грижа и на кмета на общината Георги Икономов:

„ Всяко общество се вижда какъв брой е израсло по помощта, която оказва на по-слабите, по-бедните, по неравностойните. Мисля, че това нещо в Банско е на огромна висота, с помощта на всички предходни управления на общината, на съдружие „ Избор “ и най-много на всички чиновници в системата на обществените услуги… Горд съм, благополучен съм и тези услуги би трябвало да продължим да ги поддържаме и развиваме “.

Допреди 20 години децата с увреждания са компактно затворени зад стените на домовете си, а родителите либералистичен понасят  неналичието на страна към тези фамилии.

Пет майки слагат сложното начало на тяхната  социализация, и притеглят вниманието на банската общност, спомня си доктор Глушкова и споделя, че най- тежкият въпрос, който остава като отворена рана е къде ще отидат порасналите им деца, когато тях няма да ги има:

„ Искам да създадем едно хубаво жилище, къщурка, в която нашите деца да останат вечно тук, когато нас няма да ни има… Аз съм сигурна, че Община Банско, управлението на общината и цялата общност на града ще намерения за нашите деца и те ще останат в тяхното учебно заведение, техния дом “.

Оказа се, че общината не затваря сетивата си пред този главен проблем. Ангажиментът на кмета Георги Икономов: „ Ние би трябвало да развиваме тези услуги и да ги променяме по отношение на потребностите на порасналите деца, които към този момент са възрастни хора, тъй като те са консуматори на тази услуга цялостен живот. Те няма къде да идат… Трябва да разтеглим този дом с спомагателни пространства, да го превърнем в друга услуга. Това нещо ще стане “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР