Промяната за добавката към социално-инвалидните пенсии ще бъде изплатена до

...
Промяната за добавката към социално-инвалидните пенсии ще бъде изплатена до
Коментари Харесай

Бисер Петков с важна информация за всички пенсионери и хората с увреждания

Промяната за добавката към социално-инвалидните пенсии ще бъде изплатена до 15 февруари от Службата за обществено подкрепяне. Това се постанова поради влизането в действие от 1 януари на Закона за хората с увреждания.

Това съобщи в утринния блок на БТВ министърът на труда и обществената политика Бисер Петков, който разяснява последните промени в обществената сфера. "Тази добавка ще се изплаща под формата на нова обществена помощ. Смисълът на смяната е хората да получават суми, които се актуализират. Минималният размер в този момент става 52 лв., при 31 лв. до момента. Направили сме висчко допустимо да бъде обяснено на хората и да няма терзания. 50 000 пенсионери, които не са получавали до момента добавка от Агенцията за обществено подкрепяне, би трябвало да подат заявление-декларация за новата тип помощ. Със сигурност ще спомагаме и осведомяваме хората ", безапелационен беше той.

"Хората с увреждания имат право на безвъзмездни винетки. В първия ден на новата година в АСП са получени над 2000 заявление за безвъзмездни винетки. Вярвам, че процесът ще протече обикновено. Работим и с АПИ. Искам да прикани хората да подават заявки за нови винетки 10 дни преди приключването на периода на остарялата, с цел да не става застъпване. Убеден съм, че няма да има проблеми ", разяснява Бисер Петков хаоса от последните дни с електронните винетки.

"Не мисля, че може да се приказва за налог "увреждания ". Наемането на хора с увреждания е добра процедура в Германия, Испания и други страни. По този метод хората с увреждания се реинтегрират и това е задачата на смяната ", разгласи общественият министър във връзка новия Закон за хората с увреждания.

За край той заяви, че от 1 юли тази година всички пенсии ще бъдат индексирани с 5,7%. "Средната пенсия се усилва с повече от 24 лв. ", разкри той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР