Промяната в световното клубно първенство ще се осъществи от 2021

...
Промяната в световното клубно първенство ще се осъществи от 2021
Коментари Харесай

Инфантино обяви създаването на първото "истинско" световно клубно първенство

Промяната в международното клубно състезание ще се реализира от 2021 година, разгласи съветът на ФИФА след съвещание в Шанхай. Китай ще бъде хазаин на първия шампионат с уголемен формат.

Вместо провежданите всяка година шампионати с континенталните първенци, отсега нататък международното клубно състезание ще е един път на четири години и в него ще вземат участие 24 тима.

" Това е първото същинско международно състезание, където най-хубавите клубове ще се състезават ", съобщи президентът на ФИФА Джани Инфантино.

Турнирът в Китай ще се организира през юни-юли. В идващите седмици ще бъдат конкретизирани точният формат и критерият, по който ще се дефинират участниците. Според " Ню Йорк таймс " концепцията е съставите да са разпределени в осем групи по три, като спечелилите ще не престават в четвъртфиналите. Европа ще има осем тима - спечелилите в Шампионската лига и Лига Европа за последните четири сезона, а Южна Америка ще е с шест.

" Това е историческо решение за футбола ", сподели президентът на ФИФА за избора на Китай, въпреки други претенденти да не е имало. " Новият шампионат ще е съревнование, което всички обичащи футбола ще чакат с неспокойствие ", съобщи Инфантино.

 Миналата година
© Associated Press

Миналата година " Реал " (Мадрид) завоюва купата

По думите му в новия си тип международното клубно състезание ще помогне за приемането на обилни доходи. " Но желая да подчертая доста, доста ясно - ФИФА няма да взима нищо от това, защото ще вложи парите назад във футбола ".

Идеята за огромно международно клубно състезание срещна огромно неодобрение измежду водещите европейски клубове. Те считат, че по този начин ще се натовари календарът.

В момента конкуренцията събира седем тима и се организира през декември. Катар ще одобри последните два шампионата в сегашния им формат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР