Промяната в конституцията на Република Северна Македония не е последната,

...
Промяната в конституцията на Република Северна Македония не е последната,
Коментари Харесай

Радев: Двустранният протокол не защитава националния интерес, невъзможно е вдигане на ветото сега!

Промяната в конституцията на Република Северна Македония не е последната, както някои настояват, а първата крачка по пътя на европейската интеграция. Правата на македонските българи и тяхното регистриране в главния закон на РСМ като едно от изискванията за начало на договарянията, към този момент е заложено в преговорната рамка, само че приканвам българските политици да не бързат да афишират " историческа победа ".

Това разгласява във фейсбук президентът Румен Радев.

„ Въпросът за отстояването на гражданските права на македонските българи и тяхната отбрана, битката с дискриминирането, не може да бъде единствено двустранен въпрос сред България и Република Северна Македония, а би трябвало да бъде повдигнат на равнище Европейски Съюз.

Тази позиция, която споделих на два Европейски съвета, отдадени на разширението м. година, към този момент е ясна и нашите европейски сътрудници я осъзнават и споделят. “, акцентира президентът.

„ Ако България не беше отстояла с ясна обосновка нуждата от конституционни гаранции за спазването на правата на македонските българи, въобще нямаше да получим предлагането на Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което е най-хубавото досега “, показва президентът.

„ Българите би трябвало да знаят обаче, че процесът на интеграция на РСМ се базира на два значими документа.

Първият е преговорната рамка, която е ангажимент и се създава от Европейски Съюз. Тя най-общо разказва самия развой, само че не може да отбрани националния интерес.

Вторият документ е двустранният протокол, който е ангажимент на България и РСМ и се залага като неразделна част от преговорната рамка. От наличието на този двустранен протокол зависи същинската отбрана на нашето културно-историческо завещание в РСМ, на смяната на учебниците, на реабилитацията на жертвите, възобновяване на паметниците и преустановяване на процеса на дебългаризация. “, показва той.

Според президента все още предлаганият двустранен протокол не дава задоволителни гаранции за отбрана на българския интерес като съответни дейности, като ясни механизми, периоди и измерими критерии.

„ Затова приканвам виновните институции да стартират да залагат изчезналите параметри, тъй като в случай че протоколът не бъде обновен и прецизиран, самата преговорна рамка се обезсмисля. Необходимо е и прецизиране на текстовете за смяна в конституцията, които се оферират, а също и на европейския механизъм за надзор.

Очакваме да има ясни и виновни решения в тази посока. Водеща институция в процеса е Министерски съвет, който не би трябвало да се крие зад Народното събрание.

Обръщам се и към политическите водачи в нашата съседка Република Северна Македония. Време е за политическо водачество, храброст и отговорност в името на бъдещето. Пътят към Европа е път напред, а не обратно.

Въпросът за властта не трябва непрекъснато да измества от фокуса на българските политици проблемите на хората и на страната, които би трябвало да бъдат решавани отговорно. “,заявява президентът.



Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР