Промяна в Закона за движение по пътищата педвижда колоездачите да

...
Промяна в Закона за движение по пътищата педвижда колоездачите да
Коментари Харесай

Колоездачите с абсолютно предимство на пътищата

Промяна в Закона за придвижване по пътищата педвижда колоездачите да се употребяват с преимущество на всички места по пътищата. Всички участници в придвижването, включително и самите пешеходци, ще би трябвало да пропущат велосипедистите по велоалеи, кръстовища и даже тротоари, в случай че няма обозначена зона за каране на колело. Предстои измененията да бъдат импортирани за обсдъждане от Министерство на превоза и Министерство на вътрешните работи

Към момента, съгласно настоящия закон, велосипедистите нямат право да се движат по площи, предопределени единствено за пешеходци. С плануваните промени, обаче, колоездачите ще бъдат облагодетелствани и ще могат да се движат и в пешеходни зони с цялостно преимущество.

През април бяха импортирани промени в Закона за придвижване по пътищата, които вмениха задължението на колоездачите да се придвижват с каски и светлоотразителни жилетки, а велосипедът да е с изрядни спирачки, да има звънец, фар и светлоотразители.

Изискванията, обаче, всеобщо не се съблюдават, а нарушителите се санкционират рядко. Глобените в столицата велосипедисти годишно са едвам към 200 и то при положение, когато са предизвикали пътно-транспортно произшествие.

Наказания, които органите могат да постановат, са за липса на жилетка – 10 лв., за каране без светлини и светлоотразители – 50 лв.. Новите промени обаче плануват въртенето на педали без жилетка да скочи на 30 лв../Марица

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР