Промяна в начина за събиране на отпадъците и определянето на

...
Промяна в начина за събиране на отпадъците и определянето на
Коментари Харесай

Промени в такса смет: Всеки ще плаща на база изхвърлено количество боклук

Промяна в метода за събиране на отпадъците и определянето на такса боклук от началото на 2025 година Тази такса ще се пресмята и всеки ще се плаща на база действителното изхвърлено количество отпадък, заяви.

Според Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините, изчисляването ще бъде друго за всяко обитаемо място. " Всеки Общински съвет ще разбере друга основа на изчисленията. Хората ще заплащат толкоз, колкото изхвърлят. От януари 2025 година ще се пресмята по три метода - с самостоятелни торби за семействата, в който да поставят отпадъка единствено от общата си кофа, посредством контейнери и на човек от домакинство. Изчисляването на таксата на база количество е обвързвано с ефикасното въвеждане на разделното събиране. Всеки в семейството би трябвало да събира настрана отпадъците, по този начин семейството ще заплаща единствено за останалото в общата му кофа ", изясни тя.

По думите ѝ за еднофамилните здания ще има самостоятелна кофа с чип или ключ. " За огромните жилищни блокове има разнообразни решения. Тестват се и в Столична община и Свиленград, това са " зелени острови ". Всеки блок ще има заградено пространство с контейнери, той се достъпва с ключ и чип. Ще се вземе общото количество, което генерира блокът и се пресмята съразмерно за всеки живущ в постройката. Няма назакателно-административни разпореждания ", съобщи Георгиева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР